UPS Nedir?

UPS: Uninterrupted power supply – Kesintisiz güç kaynağı

Elektrik kesintisi halinde sisteme enerji sağlayan teçhizat. Batarya ya da yedek motor jeneratörlerinden oluşabilir.

Bir kesintisiz güç kaynağı, aynı zamanda kesintisiz güç kaynağı, UPS veya pil / volan yedek, giriş güç kaynağı veya bir yüke acil güç sağlayan bir elektrik aparatı olup ana güç başarısız olur. Bir KGK, bir yardımcı veya acil güç sisteminden veya bekleme jeneratöründen , giriş güç kesintilerinden hemen hemen ani koruma sağlayacak şekilde, piller, süper kapasitler veya volanlarda depolanan enerjiyi sağlayarak. Çoğu kesintisiz güç kaynağının pil ömrü göreceli olarak kısadır (yalnızca birkaç dakika) ancak bekleme güç kaynağını başlatmak veya korumalı ekipmanı düzgün bir şekilde kapatmak için yeterlidir.

Bir KGK, beklenmedik bir elektrik kesintisinin yaralanmalara, ölümlere, ciddi iş kesintilerine veya veri kaybına neden olabileceği bilgisayarlar , veri merkezleri , telekomünikasyon ekipmanı veya diğer elektrikli ekipman gibi donanımları korumak için kullanılır . UPS üniteleri, bir video monitörünü kullanmadan tek bir bilgisayarı (yaklaşık 200 volt amper derecelendirmesi) korumak için tasarlanan birimlerden, tüm veri merkezlerine veya binalara güç veren büyük birimler arasında değişmektedir. Dünyanın en büyük UPS’i, Alaska’daki Fairbanks’teki 46 megawatt’lık Pil Elektrik Depolama Sistemi (BESS), kesintiler sırasında şehir genelinde ve yakın kırsal topluluklara güç sağlıyor.

Herhangi bir KGK’nın birincil rolü, giriş güç kaynağı başarısız olduğunda kısa vadeli güç sağlamaktır. Bununla birlikte, çoğu UPS ünitesi, ortak elektrik şebekesi güç problemlerini düzeltmek için çeşitli derecelerde de yeteneklidir:

Gerilim yükselmesi veya sürekli aşırı gerilim
Giriş voltajında anlık veya sürekli azalma
Yüksek frekanslı geçici veya salınım olarak tanımlanan gürültüyü, yakın ekipmanla hatta hatta enjekte etmek
Şebeke frekansının istikrarsızlığı
Harmonik bozulma , hat üzerinde beklenen ideal sinüzoidal dalga formundan bir sapma olarak tanımlanır

Kaynak: Wikipedia

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir