Telnet ( Telecommunication network ) : internet veya lokal ağda kullanılan bir network protokolüdür. 1969 yılında geliştirilmiştir ve ilk internet standartlarından biridir. Telnet tipik olarak uzak makinayla komut satır arayüzüyle haberleşir.
Telnet terimi ayrıca protokolün kullanıcı tarafındaki yazılımı da belirtmektedir. Telnet kullanıcıları sanal olarak tüm platformlara erişebilirler. Birçok network cihazı ve işletim sistemi uzaktan kontrol edilebilmeleri için telnet servis sunucusunu desteklemektedirler. Güvenlik problemleri nedeniyle Telnet yerini SSH’ a bırakmıştır.
Telnet güvenilir bağlantı tabanlı iletime dayanan bir client-server protokolüdür. Bu protokol genellikle 23 numaralı TCP port üzerinden bağlantı sağlamak için kullanılır.
Güvenlik
Telnet ilk olarak 1969 yılında akademik enstitüler, araştırma enstitüleri gibi çok bilgisayarlı ağlara sahip yerlerde kullanım için geliştirilmiştir. 1990′ lı yıllarda bant genişliğinde meydana gelen patlamaya kadar güvenlik kavramı ciddi bir sorun oluşturmuyordu. Ancak internete erişen insan sayısı arttıkça yetkisiz erişimleri engellemek ve veri gizliliğini sağlamak için şifreleme gerekmiştir.
Bilgisayar güvenliği konusundaki uzmanlar Telnetin uzak bağlantı için aşağıdaki sebeplerden ötürü devam edemeyeceğini belirtmişlerdir.
– Telnet bağlantı yapıldığında gönderilen bilgiler bağlantı parolasını da içermesine rağmen şifrelenmemiştir. Bu yüzden bağlantıyı dinleyebilen kötü niyetli bir kiş bağlantı şifresini rahatlıkla elde edebilir. Bağalantıyı dinleyebilmek için bu ağa bağlı router, switch, hub veya ağ geçidine bağlanmak yeterlidir.
– Telnette paketin istenilen yere gidip gitmediğini kontrol eden bir doğrulama sistemi yoktur.
– Günümüzde kullanılan Telnet programlarının birçok açıkları olduğu görülmüştür.
Yukarıdaki zayıf yönler nedeniyle özellikle internet üzerinden Telnet kullanımı hızlı bir şekilde düşmüştür. Bu protokolün yerini 1995 yılında geliştirilen SSH protokolü almıştır. SSH protokolü Telnet’ in sunduğu birçok özelliği birebir karşılar. Bunun yanısıra güçlü bir şifreleme desteğiyle verilerinin güvenliğini de sağlamış olur.
telnet nedir ? : İnternet veya lokal ağ üzerinden başka bilgisayarlara bağlanabilmeyi sağlayan bir internet protokolüdür.
Telecommunication network : Telnet teriminin açık halde yazılmışıdır.
LAN : Fiziksel olarak birbirlerine yakın bilgisayarların oluşturduğu ağa denmektedir.
Virüs yazılımı nedir ? : Bilgisayarlarda virüs vb gibi kötü niyetli programlardan korunmayı sağlayan özel yazılımlardır.