7 Ekim 2009 Çarşamba İzmir de bulunan SES – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir şubesi yöneticileri İl İnsan Hakları Kuruluna İzmir Bölge Hıfzıssıhha Müdürlüğü işyerinde çalışan personelin Güvenlik kamera sistemi ile dinlendiği gerekçesiyle başvurdu. Sendika yetkilileri personel dinlemenin sadece mahkeme kararıyla olabileceğini insanların rızası dışında kayıtlarının yapılamayacağını bildirdiler.
İzmir İl İnsan Hakları Kurulu “SES KAYDI YAPMAK ANCAK MAHKEME KARARIYLA OLABİLİR” şeklinde karar verince işyerindeki sistem kullanımdan kaldırıldı.
İzmir Bölge Hıfzıssıhha Müdürlüğü yetkilileri ise, kamera şartnamesinin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olduğunu, konuya ilişkin daha fazla bilgi veremeyeceklerini bildirdiler. SES Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Ergün Demir, Bölge Hıfzıssıhha Müdürlüğü işyerlerinde 100 den fazla personel çalışmakta olduğunu, birkısım personelin işyerinde görüntü kaydı yapan kamera sisteminde ses kayıt yapıldığınıda sendikaya bildirdiğini söyledi. İzmir Valiliğine, İl Sağlık Müdürlüğüne ve Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğüne ‘DİNLEME CİHAZLARININ KALDIRILMASI İÇİN’ dilekçe verdiklerini söyleyen Ergun Demir, ” ‘Anayasanın Haberleşme Hürriyeti başlıklı 22. maddesine göre herkes haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır’ hükmüne göre, yasadışı dinlenme yapılmakta ve bu ceza yaptırımı gerektiren bir suçtur” dedi.
İzmir Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğünün, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasına gönderdiği 17 Aralık 2008 tarihli yazıda, ‘enstitüye yerleştirilen güvenlik kameralarının idari ve teknik şartnameye uygun olduğu’ ve ‘müşteri personel ilişkilerinde zaman zaman meydana gelen tartışmalar nedeniyle şikâyetlerin daha sağlıklı değerlendirilebildiği’ yönünde görüşlerin yer aldığını kaydeden Demir, şöyle devam etti:
“2009’da Valilik İl İnsan Hakları Kurulu’na konuyu bildirdik. Kurul, yazıyla şikâyetlerin doğru olduğunu bildirdi. Her katta kamera vardı ve personel dinleniyordu. Kurulun sesli dinlemenin mahkeme kararıyla yapılabileceği yönünde görüş bildirdiğini biliyoruz.” Demir, “Örgütlülükle, bu hürriyete engel olmak isteyenlere karşı mücadele ettik ve kazandık” dedi.
Güvenlik kamerasıyla insanların rızası dışında seslerini dinlemek suçtur:
Konuyla ilgili olarak uzmanların görüşleri şöyle:
Av. Dr. Tuncer Özyavuz: “TCK’nın ‘Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar’ başlığı altındaki maddeler haberleşmenin ve özel hayatın gizliliğinin korunmasına ilişkin düzenlemeleri anlatır. Eğer kişiler arasındaki özel görüşmeler bu kişilerin rızası dışında dinlenirse, kayda alınırsa, cezası 6 aya kadar hapistir. Böyle bir dinlemenin yapılması zaruriyse, bunun yapıldığının ortamdaki kişilere bildirilmesi gerekir.”