Linux nedir?

Linux İşletim Sistemi Nedir ? Linux’ un Popüler olma sebepleri?

İşletim sistemleri, bilgisayar programlarıdır. İşletim sistemi bilgisayar açıldığında ilk çalışmaya başlayan birkaç yazılımdan biridir. Kendisini belleğe yükler ve bilgisayardaki kaynakların yönetimine başlar. Daha sonra, bu kaynaklar sayesinde diğer uygulamaların çalıştırılmasını sağlar. Her bilgisayar bir işletim sistemi kullanmaktadır. En popüler işletim sistemleri;
– Windows
– Mac OS
– UNIX

Linux, UNIX temelli bir işletim sistemi olup, son yıllarda büyük popülarite kazanmış bir işletim sistemidir.

Bir işletim sisteminin yaptığı genel görevler şunlardır :

– Görev Planlayıcısı : Görev planlayıcısı CPU’ nun çeşitli sayıdaki görevleri yapabilmesini zamanlayıp, planlar. Bu görevlerden bazıları farklı uygulamalar olabilir. Görev zamanlayıcısı sayesinde yazıcıdan çıktı alırken aynı zamanda bir dosya indiribilir, üçüncü görev olarak ise hesaplama yapabilirsiniz.

– Hafıza Yöneticisi : Hafıza yöneticisi RAM’ leri kontrol eder ve harddiskteki dosyaları kullanarak daha büyük sanal bellek oluşturur.

– Disk Yöneticisi : Disk yöneticisi, disk üzerindeki dizin ve dosyaları oluşturur ve düzenler.

– Network Yöneticisi : Network yöneticisi bilgisayar ve ağ arasındaki tüm veri akışını kontrol eder.

– Diğer I/O Yöneticileri : Klavye, fare, monitör, yazıcı vb. şeylerin kontrolünü gerçekleştirir.

– Güvenlik Yöneticisi : İşletim sistemleri bilgisayardaki verilerin güvenliğini ve kimlerin erişebileceğini kontrol eder.

İşletim sistemleri ayrıca kullanıcı için bir arayüzde oluşturur. Bilgisayar açıldığında bizi karşılayan pencere işletim sisteminin arayüzüdür. Masaüstünün görüntüsü farklı işletim sistemlerinde, farklı olmaktadır.

linuxLinux fenomen haline gelmiş bir işletim sistemidir. Linux’ un neden bu kadar popüler hale geldiğini anlamak için tarihine gözatmak gerekir. UNIX’ in ilk versiyonu bundan sadece birkaç on yıl önce üniversitelerde araştırma projelerinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. 1980′ lerden itibaren SUN, HP, IBM, Silicon Graphics, Apollo ve daha birçok firma UNIX tabanlı uygulamalar geliştirdiler. Ancak her firma kendine özel bir UNIX versiyonu dağıtmaktaydı. Buda yazılımların satışını güçleştiriyordu. Windows NT bu konuda Microsoft’ un geliştirdiği bir çözüm oldu. NT, UNIX işletim sistemlerinin sağladığı özelliklerin yanı sıra birçok Windows uygulamasıyla da uyumlu çalışmaktaydı.

Ancak Microsoftun kapalı kaynak koduyla kullanıcılara ulaşması bu konuda esneklik ve özgürlük isteyen kullanıcıları rahatsız etti ve bu ihtiyaç Linux’ un doğuşuna yol açtı.

Linux çekirdeği Linus Torvalds tarafından geliştirilmiş ve isteyen herkesin, yapacağı geliştirmelere açık olarak bırakılmıştır. Binlerce programcının katkısıyla Linux günden güne gelişim göstermiş ve hızla büyümüştür. Ücretsiz olması ve PC platformunda çalışması kısa zamanda büyük bir geliştirici kitlesi oluşmasına neden olmuştur. Linux’ un kullanıcı kitlesini inceleyecek olursak :

– UNIX bilen kullanıcılar

– İşletim sisteminin temellerini öğrenmek isteyen kullanıcılar

– İşletim sistemi tam olarak kontrol etmek isteyen kullanıcılar

– Microsoftla kişisel problemi olan kullanıcılar

Linux kullanımı genellikle Windows’ a göre daha zor olmasına rağmen daha esnek kontrol seçenekleri sunmaktadır ve kararlı bir işletim sistemidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir