İris Tarama
İris tarama kulağa bir uzay çağı teknolojisi gibi gelsede bu sistemin kalbinde basit bir CCD dijital kamera yatmaktadır. Bu kamera görünen ışığı ve infrared aralığına çok yakın ışığı alarak kişinin irisinin temiz ve yüksek çözünürlüklü bir resmini alır. İnfrared aralığa yakın ışıkta kişinin gözbebeği çok siyahtır. Bu sayede kişinin gözbebeği ve irisi bilgisayar tarafından kolaylıkla ayırdedilebilir.
Bir iris tarayıcıya bakıldığında sistem öncelikle gözün doğru pozisyon alıp almadığını test eder. Göz kameraya genellikle 7.62 cm ile 25.40 cm uzaklıktadır. Kamera bir resim çektiğinde bilgisayar ;
– Gözbebeğinin merkezini
– Gözbebeğinin kenarını
– İrisin kenarını
– Göz kapağı ve kirpiklerin yerlerini belirler.
Daha sonra iris modelini analiz eder ve bunları bir koda çevirir. İris tarayıcıları yüksek güvenlik taraması gereken yerlerde oldukça popüler bir hale gelmiştir. Çünkü her insanın irisi birbirinde farklı eşsiz özellikler taşır. İki kişinin aynı iris koduna sahip olma olasılığı 10^78′ de 1′ dir.
Bunun dışında kesin bir doğruluk için parmak izi kullanılan biyometrik sistemlerde 60 veya 70 karşılaştırma noktası bulunurken, iris taramada karşılaştırma için kullanılan 200 referans noktası bulunmaktadır.
İris dışardan görülebilir ancak korumalı bir yapıya sahiptir. Özellikleri zamanla değişmediği için kimlik tanımlama için idealdir. Göz ameliyatı olan birçok kişide bile iriste herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Bunun dışında kullanılan güneş gözlüğü vb. iris tarama için problem oluşturmamaktadır.