İp kamera avantajları

Dünya’da digital görüntüleme, görüntü izleme, görüntü kaydı ve cctv güvenlik sektöründe fiyatlarının her geçen gün düşmesi, özelliklerinin klasik ürünlere göre tartışılmayacak derecede artması, çözünürlüğün çok çok yükselmesi ( şu anda 11 megapixel ip kameralar üretilmektedir) ile ip kameralar pazarda daha fazla yer almaya başlamıştır. Dünya’da ip sistemli görüntü kayıt, video izleme ve uzaktan izleme sistemleri kullanımı inanılmaz bir şekilde artaken Türkiye’de bu artış daha yavaş seyretmektedir. Bunda en önemli sebep sistemlerin yeni olmsı karşısındaki çekingenliktir.

IP KAMERA PAZARI
Son kullanıcı satınalma eğilimini etkileyen en önemli faktör YENİ TEKNOLOJİ veya diğer bir deyim ile SON TEKNOLOJİ etkenidir. Genelde durum böyle iken cctv güvenlik sistemi sektöründe ise ip bazlı sistemler SON TEKNOLOJİ olmasına karşılık tüketicilerin ilgisini yeteri kadar çekememiştir. Bunda son kullanıcıya teknoloji, ürün, hizmet veren güvenlik firmalarının ip sistemlere yeterli ilgiyi göstermemesi olmuştur. Maalesef güvenlik firmaları alışkanlıkları nedeniyle klasik ccd sistemlere devam etme kararlılığı göstermektedir. Ancak bu yaklaşım zorunlu olarak, son kullanıcıların talebiyle değişecek ve IP KAMERALAR hakettiği payı alacaktır.

2007 yılında Amerika’da yapılan CCTV TEKNOLOJİLERİ VE GÜVENLİK SİSTEMLERİ konusunda yapılan piyasa araştırmasında 2006 yılı cctv güvenlik sistemleri piyasasında %15 oranında IP kameralar, %85 oranında analog kamera tercih edilirken bu oranlar 2008 yılı için %35 IP sistemler %65 analog kamera olmuştur. Görüldüğü gibi Ip kamera sistemleri tercihi 2 yılda iki katından fazla artmıştır. Bu trendin devam etmesiyle 2010 yılında IP sistemler ve analog sistemlerin pazar paylarının eşit olacağını öngörülmektedir

MEGAPİKSEL ÇÖZÜNÜRLÜK AVANTAJI
IP kameralar elde edilebilen megapiksel görüntü çözünürlük kalitesi analog sistemler ile alınamaz. Ip kameralar ile CIF formatından 13 kat daha yüksek çözünürlükte görüntü almak mümkündür. Bu ise görüntü kaydında çok daha fazla detay ve resim kalitesi elde edebileceği anlamını taşımaktadır.

Görüntü Formatları (PAL) Çözünülürlük
QCIF 352×288 = 101 K.Piksel
4CIF 704×576 = 405 K.Piksel
MegaPiksel 1280×1024 = 1.3 MegaPiksel

Oranlar
Mega Piksel/4CIF 1.310 / 405 = 3,2 kat net görüntü
Mega Piksel/CIF 1.310 / 101 = 13 kat net görüntü

Cctv kamerasından gelen görüntü sinyali, dönüştürüldüğü her işlemde kalitesinden kaybeder. Analog görüntü sinyali, kamera dijital işlemcisi tarafında sayısallaştırılır. Sayısal işaret, cctv kablosu üzerinden taşınmak üzere analog işarete çevrilir. Kablodaki analog sinyal, kayıt cihazı / bilgisayarda yeniden dijitalleştirilir. IP kameralarda ise görüntü bir kez ve sadece kamerada dijitalleşir. Böylece aslına en yakın renkleri ve analogla kıyaslanamayacak kadar kaliteli bir görüntüyü elde eder. Görüntü kaybı olmadan bizlere kadar video görüntüsü ise gerçek dijital görüntü keyfini bizlere yaşatır.
ANALOG KAMERA İŞLEMLER : RESİM ALGILAYICI (ccd veya cmos resim algılayıcı, analog sinyal) – DSP (sinyalin digitalleştirilmesi/işlenmesi) – Digital bilgini kablo ile taşınabilecek analog sinyale döünüşrülmesi – İşaretin koaksiyel kablo taşınması – Görüntü işaretinin dvr sisteme ulaşması – İşaretin dvr cihazı veya bilgisayar tarafından digital bilgiye dönüştürülerek kullanılması
IP KAMERA İŞLEMLER : RESİM ALGILAYICI (ccd veya cmos resim algılayıcı, analog sinyal) – DSP (sinyalin digitalleştirilmesi/işlenmesi) – Bilginin cat kablo ile taşınması – Görüntü işaretinin dvr sisteme ulaşması – İşaretin dvr cihazı veya bilgisayar tarafından kullanılması.

Görüldüğü gibi analog sistemde işlem 6 aşamada tamamlanırken IP sistemde işlemler 5 aşamada bitmekte, analog kamerada 4 kez bilgi dönüşümü yapılırken ip camera sisteminde sadece 1 KEZ olmaktadır.

GELİŞMİŞ TARAMA – PROGRESSIVE SCAN – ÜSTÜNLÜĞÜ
Analog kamera sistemlerinde her bir resim iki ardışık farklı karenin birleşmesi ile oluşturulur. Halbuki İp kamerada ise resim karesi bir kerede taranır ve buna ileri tarama sistemi – gelişmiş tarama – progressive scan özelliği adı verilir.
Özellikle hareketli izleme, hareketli kayıt yapılan yerlerde ip kameralar, analog kameralar göre kıyaslanmayacak oranda net görüntü verir. Gelişmiş tarama özelliği yüz tanımlama, plaka okuması gibi uygulamalarda çok tercih edilen bir avantajdır.

KAMERA BESLEMESİ – NETWORK HATTI ÜZERİNDEN BESLEME – POE POWER OVER ETHERNET
POE swich kullanılarak Network hattı üzerinden besleme özelliği ile ip kameranın besleme enerjini ağ kablosu üzerinden alması mümkündür. Böylece ayrı bir kamera besleme kablosu çekmeye gerek kalmaz, fazladan kablo çekme maliyeti ortadan kalkar, besleme kablosu çekme işçilik maliyeti, zaman kaybı ve kablo kirliliği oluşmaz.

GÖRÜNTÜYE SENKRON SES
Yeni nesil ip kameralarda kaliteli ses alma özelliği oldukça gelişmiş durumdadır. Bazı ip kameralarda ise 2 yönlü ses taşıma özelliği dahi bulunmaktadır. Kamera tarafında kamera ses çıkışına bağlanacak bir hoparlör ile kameranın bulunduğu yere seslenmek ve oradaki sesleri almak mümkün olmaktadır. Kameradaki görüntü ve ses senkronizedir.

GELİŞMİŞ GÜVENLİK
Bazı sinema filmlerinde örnekleri görülen, analog sistemlerde cctv görüntü kablosunun kesilerek gerçek – canlı görüntü yerine BAŞKA BİR GÖRÜNTÜ – ESKİ BİR KYIT GÖRÜNTÜSÜ gösterme mümkündür. Halbuki ip kameralarda imkansızdır. Ip kameralar aslında bir data transferi yapmaktadır ve en gelişmiş veri güvenliği teknikleri, güvenlik duvarı özellikleri kullanılarak bilgilere izinsiz girilmesi, müdahale edilmesi, değiştirilmesi önlenmektedir.

UYGULAMA ESNEKLİKLERİ
Cctv ip kameraları esnek çözüm imkanları sunmaktadır. Kullanıcılar analog cctv sistemlerindeki gibi 4 kanal, 8 kanal, 12 kanal, 16kanal, 32 kanal gibi 4ün katları cihazlar kullanmak zorunda değildir. Görüntü izleme ve görüntü kayıt işlemleri NVR – Network Video Recorder – Ağ görüntü kaydı yazılımı ile limit dahilinde istenildiği kadar kamera kullanılabilir. Örneğin 64 kanala kadar destekleyen bir yazılım ile 1 kamera 5 kamera 8 kamera 43 kamera izlemek mümkündür.

Nvr yazılımında yeni kamera tanımlanarak istenilen sayıda kamera eklemek mümkündür. Yazılımın desteklediği, IP aralığınızın yettiği ve sviçteki port sayısının izin verdiği sınırsız sayıda Network kamerası kullanılabilir. Bu ilave IP kameralar kablosuz olarak tercih edebilir veya en yakın ağ sviçine kadar CAT kablo ile ulaştırarak sisteme çok çabuk dahil edilebilir.

IP kamera tüm dijital ortamlara kayıt yapabileceği gibi eğer destekliyorsa mevcut standalone sistemlerle de uyumlu çalışabilir. Bazı IP kameralar video decoder kullanarak, bazıları da üzerindeki analog video çıkışı sayesinde minimum maliyetle tüm sistemlerle uyumlu hale getirilebilir.

YAZILIM GÜNCELLEME ÖZELLİĞİ
Network kameraları, daima en son sıkıştırma teknolojilerini ve video programlarını kullanmaktadır. IP kamera içinde bulunan digital işlemci uzaktan kolayca programlanabilir. Bu özellik IP kameranın, son teknoloji yazılım ve özellikler için her zaman güncel kalacağı anlamına gelir.

UZAK İZLEME VE KAYIT AVANTAJI
Kullanıcı, internet bağlantısı olan dünyanın her yerinden masaüstü bilgisayar, notebook computer, cep telefonu veya cep bilgisayarları ile ilave bir özel cihaza, karta, porgrama gerek duymaksızın görüntüleri canlı olarak, problemsiz ve akıcı bir şekilde izler.

KABLO MALİYET TASARRUFU – FİYAT AVANTAJI
* İp kameralar cat kablo kullanılara ağa bağlanır. Kullanılan cat kablo fiyatı klasik cctv kablosu fiyatından yaklaşık yarı yaraıya düşüktür.
* Network hattı üzerinden besleme özelliği kullanılırsa ayrıca beslem kablosu kullanımdan tasarruf etmek mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir