Ip adresi ne demektir?
IP adresini en basit şekilde açıklayacak olursak bilgisayarın adı olarak tanımlayabiliriz. IP Adresi 3 haneli 4 kısımdan oluşan bir rakamlar kümesidir. Bu rakamlar 0 ile 255 arasında değişebilir. IP adresi bilgisayarın kimlik numarası olarak işlem görür. Bu sayede bir bilgisayar başka bir bilgisayarı tanıyabilir çünkü internet üzerindeki iki bilgisayar ( farklı lokal ağda olması gerekir ) aynı IP adresine sahip olamaz.
Nat ne demektir?
Lokal ağdaki bilgisayarlar NAT denilen bir yapı ile internet ortamından ayrılır. NAT ardındaki bilgisayarların internet üzerindeki ip adreslerinden farklı olarak bir lokal ip adresi vardır. Buda bir bilgisayarın lokal ağda kullandığı lokal IP ve internet üzerinde kullandığı internet IP si olmak üzere iki farklı IP adresi olduğu anlamına gelir. Bir lokal ağdaki, bilgisayarların lokal IP adreslerinin hepsi birbirinden farklı ancak internet üzerine çıktıkları internet IP si aynıdır.
ip adresi hakkında bilgiler
Bir Internet Protokolü adresi ( IP adresi ), iletişim için Internet Protokolünü kullanan bir bilgisayar ağına bağlanan her aygıta verilen sayısal bir etikettir. Bir IP adresi, iki ana işlev sunar: ana bilgisayar veya ağ arabirimi tanımlama ve konum adresleme.
Internet Protokolü (IPv4) sürüm 4, bir IP adresini 32 bitlik bir sayı olarak tanımlar. Bununla birlikte, Internetin büyümesi ve mevcut IPv4 adreslerinin tükenmesi nedeniyle, IP adresi için 128 bit kullanan IP’nin ( IPv6 ) yeni bir sürümü 1995’te geliştirilmiş ve RFC 2460 olarak standartlaştırılmıştır 1998 yılında IPv6 dağıtım 2000’li yılların ortalarından beri devam ediyordu.
IP adres alanı, Internet Atanmış Sayılar Otoritesi (IANA) ve beş bölge İnternet kayıtları (RIR) tarafından, son kullanıcılar ve İnternet servis sağlayıcıları gibi yerel İnternet kayıt defterleri için atanmış bölgelerinde sorumludur. IPv4 adresleri, IANA tarafından her biri yaklaşık 16.8 milyon adres olan bloklar halinde RIR’lara dağıtıldı. Her bir İSS veya özel ağ yöneticisi, ağa bağlı her cihaza bir IP adresi atar. Bu ödevler, yazılımlarına ve uygulamalarına bağlı olarak statik (sabit veya kalıcı) veya dinamik temelde olabilir.
Bir IP adresi iki temel işlev sunar. Bu tanımlayan ev sahibi, veya özellikle ağ arayüzünü ve ağdaki konak yerini ve böylece yeteneği sağlar adresleme o ana. Rolü şu şekildedir: “Bir isim aradıklarımızı gösterir, bir adres nerede olduğunu gösterir, bir rota oraya nasıl gidileceğini gösterir.”
Başlık her IP paket gönderen bilgisayarın IP adresi içerir ve hedef ana bu. Bir ev sahibi, iletişim kuran eşinin coğrafi konumunu çıkarmak için coğrafi konum yazılımı kullanabilir.
IP versiyonları
İnternet Protokolünün iki sürümü bugün Internet’te yaygın olarak kullanılmaktadır. Internet’te kullanılmak üzere Internet Protokolünün orijinal sürümü, ilk olarak 1983’te kurulan Internet Protokolü sürüm 4’tür (IPv4).
1990’ların başında İnternet servis sağlayıcılarına ve son kullanıcı kuruluşlarına atanmak üzere mevcut IPv4 adres alanının hızlı tükenmesi, İnternet Mühendisliği Görev Gücü’nün (IETF) Internet’teki adresleme yeteneğini genişletmek için yeni teknolojileri keşfetmesini sağladı. Sonuç, sonunda Internet Protokolü Versiyonu 6 (IPv6) olarak bilinen Internet Protokolünün yeniden tasarlanmasıydı. IPv6 teknolojisi, ticari üretim kurulumunun başladığı 2000’li yılların ortalarına kadar çeşitli test aşamasında idi.
IANA’nın birincil IPv4 adres havuzu, son beş blok, beş RIR’a ayrıldığı 3 Şubat 2011 tarihinde tükendi. APNIC, sınırlı bir süreçte tahsis edilmek üzere tasarlanan ve IPv6’ya geçiş için ayrılan az miktarda adres alanı haricinde, 15 Nisan 2011’de bölgesel havuzunu tüketen ilk RIR oldu. Bireysel İSS’ler hala atanmamış IP adres havuzlarına sahipti ve aboneleri tarafından artık ihtiyaç duyulmayan adresleri geri dönüştürebiliyordu.
Bugün, İnternet Protokolünün bu iki sürümü aynı anda kullanılmaktadır. Diğer teknik değişiklikler arasında, her sürüm adreslerin biçimini farklı şekilde tanımlar. IPv4’ün tarihsel yaygınlığı nedeniyle genel IP adresi terimi genellikle IPv4 tarafından tanımlanan adresleri ifade eder. IPv4 ve IPv6 arasındaki sürüm dizisindeki boşluk, sürüm 5’in deneysel İnternet Akış Protokolü’ne 1979’da atanmasından kaynaklandı ; bununla birlikte hiç bir zaman IPv5 diye değinilmedi.
Kaynak: Vikipedi