İndüktör temel bir elektronik elemandır. Basitçe ifade etmek gerekirse bir tel bobininden oluşur. Bobinin manyetik özelliklerinden dolayı bazı özel görevler yapabilmektedir.
İndüktörün devredeki gösterimi aşağıdaki gibidir :
İndüktörün nasıl bağlandığını aşağıdaki şemadan inceleyebilirsiniz :
Yukarıdaki devre bir batarya, lamba, çelik üzerine sarılmış telden oluşan bobin ve bir anahtardan oluşmaktadır.
Eğer indüktörü devreden çıkarırsanız anahtar kapatıldığında lamba yanacak açıldığında ise sönecektir. Ancak indüktör devreye yukarıdaki gibi bağlandığında devrenin davranışı tamamen değişecektir.
Lamba bir dirençtir. Bobin üzerindeki tellerin sahip olduğu direnç ise lambadan oldukça azdır. Akımın büyük bir kısmı direncin daha az olduğu yoldan yani indüktör üzerinden yola devam edecektir. Devre anahtarı kapandığında lamba parlak bir şekilde yanacak daha sonra ışığı azalacaktır. Devre açıldığında ise lamba çok parlaklaşacak ve hızla kapanacaktır.
Bu garip davranış indiktör yüzünden kaynaklanmaktadır. Akım bobinden akmaya başladığında bobin bir manyetik alan oluşturmaya çalışacaktır. Manyetik alan oluşturulurken bobin üzerinden akan akımı dizginleyecektir. Birkez manyetik alan oluşturulduğunda akım tel üzerinden normal bir şekilde akabilir. Anahtar açıldığında manyetik alan etkisi geçene kadar bobinden akım akmasını sağlayacaktır. Bu akım lambayı bir müddet daha yanık vaziyette tutabilir. Diğer bir deyişle indüktör manyetik alanı sayesinde enerji depolayabilir.
Henry
Bir indüktörün kapasitesi dört farklı faktör ile kontrol edilir.
– Bobin sayısı ( Bobin sayısı arttıkça indüktans artacaktır. )
– Bobinin etrafına sarıldığı materyalin cinsi
– Bobinin kesit alanı ( kesit alanı büyüdükçe indüktans artar )
– Bobinin uzunluğu ( Kısa bobin daha dar bir alanı ifade ettiği için indüktansı daha yüksektir. )
İndüktörün merkezine çelik konulduğunda hava veya manyetik olmayan çekirdeklere göre daha fazla indüktans elde edilecektir.
İndüktansın birimi henry’ dir. Bir indüktörün indüktansı aşağıdaki gibi hesaplanır.
H = (4 * Pi * Sargı *Sargı * bobin alanı * mu) / (bobin uzunluğu * 10,000,000)
Mu bobin çekirdeğinin geçirgenliğidir. Hava için mu katsayısı 1 olarak alınmaktadır. Bobinin alanı metrekare uzunluğu ise metre olarak alınır.