Evcil Hayvan Mikroçipleri

Bu sayfada günümüzde oldukça yaygınlaşan evcil hayvanlara takılan mikroçip konusunda kısa bilgi verilmiştir.

Evcil hayvanlarla sahipleri arasında sürekli bir tanımlama sistemi ihtiyacı vardır. Mikroçip implantı çözümlerden biridir. Tasmadan farklı olarak mikroçipler hayvan tanımlama için daha kesin ve güvenilir bir çözüm sunmaktadır. Evcil hayvan hırsızları tasmayı kolaylıkla çıkarabilirler ancak hayvanın içine yerleştirilen çipi çıkarmak için cerrahi bir işlem gerekmektedir.

Mikroçip Boyutu
Mikroçip Boyutu

Mikroçip bir pirinç tanesinden daha büyük değildir. Veterinerler bu mikroçipleri her cins hayvana rahatlıkla takabilirler. Her cihaz bir sayı değerine sahiptir. Veritabanına bağlı olan bu rakam evcil hayvan sahibinin ismi ve iletişim bilgilerini içerir. AVID ve HomeAgain gibi firmalar bu ürünlerin en yaygın satıcılarıdır. AVID firması, mikroçipleri sayesinde hergün 1400 kayıp evcil hayvanın sahipleri tarafından bulunduğunu iddia etmektedir.

Avrupa ülkelerinde evcil hayvan mikroçipleri bir standart haline gelmektedir. Avrupadaki evcil hayvanların dörtte birinde mikroçip implantı vardır.

Evcil Hayvan Mikroçipleri Nasıl Çalışır ?

Evcil hayvan mikroçiplerinin temelindeki teknoloji birkaç on yıl öncesine dayanmaktadır. Ancak henüz tüm evcil hayvan pazarını kaplayacak şekilde bir ekonomikliğe ulaşamamıştır.

Evcil hayvan mikroçipleri radyo frekans yöntemiyle tanımlamayı ( RFID ) kullanmaktadır. RFID isminden anlaşılacağı üzere bilgi iletimi için radyo dalgalarını kullanmaktadır. RFID etiketi datayı saklar ve enerjisini elektromanyetik kuvvetlerden elde eder.

RFID etiketleri değişik formlarda gelebilir. Hayvanlarda kullanılan mikroçiplerin aktif olarak bilgi göndermelerine gerek yoktur, sadece hayvana ait özel tanımlama numarasını saklarlar. Bu tip etiketler pasif RFID etiket olarak tanımlanırlar. Pasif RFID etiketlerde batarya ve dahili enerji kaynağı yoktur. Sadece okunacakları zamanı beklerler.

Mikroçip Uygulaması
Mikroçip Uygulaması

Mikroçip kapsülü aşağı yukarı bir pirinç tanesi büyüklüğündedir. Dış kabı cam bir materyalden yapılmıştır. Böylece biyolojik olarak uyumludur. Yani herhangi bir toksik etkisi yoktur, hayvana zarar vermez. Dolayısıyla evcil hayvan, mikroçip implant takıldıktan sonra herhangi bir alerjik reaksiyon vermez. Bazı mikroçipler polipropilin polimerden bir başlıkta taşırlar böylece çipin hareket etmesi önlenecektir. Mikroçiplerin herhangi bir son kullanım ömrü yoktur. Birkez takıldıktan sonra ömür boyu kullanılırlar.

Kapsülün içinde önemli bilgileri tutan silikon bir mikroçip, anten bobini ve ayarlı kapasitör bulunmaktadır. Kapasitör enerjiyi alır ve mikroçipe iletir. Daha sonra mikroçip üzerindeki bilgi anten aracılığıyla dışarı gönderilebilir.

Herhangi bir enerji kaynağı olmadığı için mikroçipin bir okuyucuya veya tarayıcıya ihtiyacı vardır. Doğru frekansa ayarlandığında tarayıcı mikroçipin kapasitörünü elektromanyetik enerjiyle canlandırır ve mikroçipi sorgular. Elektromanyetik olarak enerji alan mikroçip kapsülü tarayıcıya kimlik numarasını içeren cevap sinyali gönderir. Tarayıcı bu radyo dalgasını dönüştürerek LCD ekranında kimlik numarısını görüntüler.

Evcil Hayvanlara Mikroçip Uygulaması

Hayvanlara mikroçip takılması bazı hayvan sahipleri tarafından hoş karşılanmayabilir. Bunun hayvan için acı verici bir işlem olduğu konusunda endişe edilir. Ancak böyle değildir. Mikroçip implantı işleminde anesteziye bile gerek yoktur ( bazı veterinerler lokal anestezi yapmaktadır ). Bu işlem hayvana bir iğnenin verdiği acıdan fazlasını vermeyecektir.

Mikroçipin yerine takılması için hipodermik bir iğne kullanılır.

Konu anahtar kelimeler: RFID, RFID etiket, radyo frekansı, pet chip, evcil hayvan, iğne, anestezi, microchip, LCD, liquid crystal display, alerji, tasma, köpek, kedi, ameliyat, hayvan hırsızlığı, anten, elektromanyetik, enerji, batarya, frekans, kapsül

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir