El yazısı tanıma
İlk bakışta el yazısıyla insan tanımlama çok iyi bir fikir gibi görünmemektedir. Çünkü ufak bir çalışma ile başkasının el yazısı kopyalanabilir. Ancak biyometrik sistemler sadece harflerin şekillerine bakmaz. Bunun dışında yazının nasıl yazıldığını da analiz eder. Yazı yazarken uygulanan baskı, yazma hızı ve ritmi de kontrol edilmektedir.
Yazı şeklini kopyalamak kolaydır ancak yazı yazarken kağıda yapılan baskı, yazma hızı ve ritmi kopyalamak ve taklit etmek çok zordur. Bu sayede imzanız taklit bile edilse bu sahtecilik biyometrik sistem tarafından anlaşılacaktır.
El yazısı tanıma sistemleri dokunmaya duyarlı yazı yüzeyi veya açı/baskı/yön tespit edebilen sensörlere sahip bir kalemden oluşabilir. Yazılım el yazısını grafiğe çevirir kişinin el yazısı üzerinde meydana gelen değişimleri algılar.
Biyometrik Sistemlerde Başarı Ölçekleri
Biyometrik insan tanımlama için bazı karakteristik özellikler kullanmaktadır. Bir çok üretici tanımlama başarısını belirlemek için aşağıdaki ölçümleri kullanır.
Yanlış Kabul Oranı – FAR (False Accept Rate ) : Kaç sahteci kullanımın sistem tarafından kabul edildiği
Yanlış Ret Oranı – FRR (False Reject Rate) : Kaç kayıtlı kullanıcının sistem tarafından yanlışlıkla reddedildiğini gösterir.
Kayıt Hatası Oranı – FTE (Failure to Enroll Rate) : Kaç kişiden alınan örneğin sistem kullanımı için uygun kalitede olmadığının oranıdır.
Tanıma Hatası Oranı – FTA (Failure to Acquire Rate) : Bir kullanıcının karakteristik özelliklerini sistemin kaç denemede başarıyla kabul ettiği veya reddetiğini gösterir.