El kameraları camcorder, video camera-recorder, handycam vb isimlerle de bilinmektedirler. El kameraları 20 yılı aşkın bir süredir hayatımızda olan teknoloji ürünleridir.
Temelleri
Tipik bir analog el kamerası iki temel parçadan oluşur :
– CCD, lens ve zoom/focus/odak açıklığını kontrol eden motorlardan oluşan kamera bölümü
– VCR bölümü
Kamera bileşenleri görüntü bilgilerini alır ve bunları elektronik video sinyaline çevirir. VCR bileşenleri ise elektronik video sinyallerini alır ve bu bilgileri manyetik kaset üzerine kaydeder. Bu iki bölme aşağıdaki resimde rahatlıkla görülmektedir.
Dış kapağı çıkarılmış bir el kamerası
El kamerası, VCR ünitesi
El kamerasi, kamera ünitesi
Kamera lens sistemi
El kamerası CCD imaj sensörü
Infrared autofocus mekanizması
Kameranın focus ayarlarını yapan motorlar
Üçüncü komponent ise kamera ekranıdır. Bu bölüm video görüntüsünü alır böylece nereye bakıldığı kameraman tarafından görülebilir. Kamera ekranları günümüzdeki modern kameralarda çeşitli büyüklüklerde LCD ekranlar olarak bulunurlar. Analog el kameralarında birçok farklı çeşit vardır ve herbiri farklı ekstra özelliklere sahip olabilir. Ancak temelde hepsi aynı temel dizayna sahiptir. En önemli değişken ne üzerine kayıt yaptıklarıdır.
Dijital el kameralarıda aynı bölümlerden oluşur. İlave olarak analog bilgiyi dijitale çeviren ilave bileşenleri vardır. Dijital kameralar video sinyalini manyetik bir kasete sürekli bir sinyal halinde kaydetmek yerine, ses ve görüntü sinyallerini 1 ve 0′ lar halinde kaydederler. Dijital kameralar günümüzde analog kameraların yerini tamamen almışlardır. Çünkü 1 ve 0′ lardan oluşan dijital bilgi herhangi bir kayıp olmadan kolaylıkla kaydedilebilmekte ve kopyalanabilmektedir. Öte yandan analog bilgi her kopyalandığında kayıplar yaşar.
CCD
El kameraları da fotoğraf makinaları gibi dış dünyayı lensleri ile görmektedirler. Fotoğraf makinalarında lens ortamdan aldığı ışığı, ışıkla kimyasal reaksiyona giren bir film üzerine yönlendirir. Bu sayede kamera önünde olan sahnenin resmi çekilir. El kameralarında ise eski tip fotoğraf makinalarının tersine film yerine CCD imaj sensör kullanır. Kamera lensinden alınan ışık CCD imaj sensör üzerine düşürülerek görüntü oluşturulur. CCD’ ler 1 cm boyutlarında bir panel üzerine yerleştirilen 300,000 ile 500,000 arasındaki ışığa duyarlı diyottan oluşur.
Herbir diyot kendi bölgesindeki ışık miktarını ölçer daha sonra bu bilgiyi elektronlara çevirir. Daha aydınlık yüzeyler daha fazla elektriksel şarj oluşmasını sağlar. Karanlık bölgelerde ise tam tersidir. CCD, ortamdaki ışık yoğunluğuna göre video resmini oluşturur ve kaydeder.
Lensler
Daha öncede söylendiği gibi video kaydının ilk adımı ışığı CCD üzerine odaklamaktır. Bu odaklama işlemi lens ile yapılır.
Eğer kamerayla bakılan nesnenin net görünmesi isteniyorsa öncelikle lensin uygun şekilde focuslanması gerekmektedir. Bir kamera kullanırken çeşitli uzaklıktaki nesneleri çekme ve kaydetme gerektiği için manuel bir netleme el kameralarında düşünülemez.
Bu yüzden otomatik focus özellikli kameralar geliştirilmiştir. Otomatik netleme sağlamak için genelde infrared bir sensör kullanılır. Sensörün vericisi kızılötesi bir ışın gönderir ve alıcısı yansıyan bu ışığı alır. Elde edilen bilgiye göre otofocus motoruna sinyal gönderilerek netleme işlemi sağlanır.
Cisimle kamera arasındaki mesafe infrared ışığın geri dönme süresine göre hesaplanır.
El kameralarında ayrıca zoom lensler kullanılmaktadır.
Zoom lenslerde odak uzaklığı arttırılarak bakılan nesne yakınlaştırılabilir. Odak uzaklığı lens ile CCD arasındaki uzaklığı anlatmaktadır. Zoom oranı maksimu ve minimum yakınlaştırmayı belirtir. El kameralarında zoom fonksiyonunu kontrol eden motorlar vardır. Böylece tek bir düğmeyle yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapılabilir. Hızlı bir şekilde zoom yapabilmek büyük avantaj sağlamaktadır.
Zoom dijital zoom ve optik zoom olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Optik zoom’ da fiziksel olarak lens aracılığıyla yakınlaştırma yapılır. Dijital zoom ise gerçek bir zoom değildir, yazılım aracılığıyla yakınlaştırma yapılır. Dolayısıyla dijital zoom ile yapılan yakınlaştırmalarda görüntüde bozulmalar meydana gelir. Optik zoom ile yapılan yakınlaştırma işlemlerinde ise herhangi bir bozulma söz konusu değildir.
El kameralarının diğer bir önemli avantajıda ışık değişimlerine kolayca adapte olabilmesidir. Kameranın irisi ortamdaki ışık miktarına göre otomatik olarak ayarlanabilir.
Analog Formatlar
Analog el kameraları video görüntülerini analog video ve analog ses sinyalleri olarak video kasete kaydederler. Sinyaller analog oldukları için her kopyalama işleminde görüntü ve ses kalitesinden kayıplar olur. Analog kameralar arasındaki kaset boyutları ve el kamerasının çözünürlüğü hususlarında farklılıklar görülür. Aşağıda analog formatlar listelenmiştir.
Standart VHS
Standart VHS kameralar VCR’ lar aynı tipte kaset kullanırlar. Bu tip kameraların avantajı kaydın herhangi bir anında kasetin bir VCR ‘ a takılıp izlenebilmesidir. Kasetin dolmasını beklemeye gerek yoktur. 230-250 tvl çözünürlüğe ulaşabilirler.
VHS-C
VHS-C kameralar kayıt için özel bir şekilde kaplanmış VHS kaset kullanırlar. Bu formatta 380-400 tvl çözünürlük elde edilebilir. Standart VHS kasetten daha yüksek bir çözünürlük sağlamış olur.
Super VHS-C
Bu tip kameralarda VHS kasetten daha küçük boyutlu bir kaset kullanılır.
8mm
Bu el kameraları 8mm kasetler kullanmaktadırlar. Bu boyut eski müzik kasetleriyle yaklaşık olarak aynı boydadır. Böylece daha ufak kameralar üretilebilmiştir. Standart VHS formatıyla aynı çözünürlüğe sahiptir. Yine standrt VHS kasetler gibi 2 saat civarında kayıt yapabilir ancak daha pahalıdırlar.
Hi-8
8mm kamerayla çok benzerdir. Ancak birçok önemli farkları da bulunmaktadır. Öncelikle çözünürlüğü daha yüksektir. 400 tvl çözünürlükte kayıt yapılabilir ve kasetleri daha pahalıdır.
Dijital Formatlar
Dijital kameralar analog kameradan birçok noktada ayrılır. Dijital kameralar video görüntülerini ve sesleri dijital olarak kaydetmektedirler böylece dijital ortamda rahatlıkla taşınabilirler. Dijital bilgiler kopyalandığında herhangi bir kayıp meydana gelmez ve daha yüksek çözünürlükte görüntüler elde edilebilir.
MiniDV
MiniDV kameralar kompakt kasetler üzerine 60-90 dakika uzunluğunda görüntüleri 500 tvl çözünürlükte kaydedebilir. Bu görüntüler kolaylıkla bilgisayara aktarılabilir. DV kameralar öncüllerine göre çok hafif ve kompakt yapıdadırlar.
Digital8
Digital8 kameralar DV kameralarla benzer yapıdadırlar. Ancak Hi-8mm kasetleri kullanırlar. 60 dakika kadar kayıt yapılabilir. Kayıp olmadan kopyalama işlemi yapılabilir.
DVD
DVD kameralar görüntüleri DVD ortamına direkt olarak kaydedebilir. DVD kameralar DVD-R ve DVD-RAM DVD formatlarını destekler. Her ikiside standart DVD’ nin üçte iki boyutundadır. DVD-RAM diski tekrar tekrar kullanılabilir.
Hafıza Kartı
Günümüzde birçok yeni nesil kamera üzerlerine takılan hafıza kartlarının üzerine direkt olarak yazma yapabilir.
hafıza kartları nedir ? : üzerine dijital bilgi kaydedilen elektronik kartlara hafıza kartları denir
el kamerası nedir ? : elde taşınıp kayıt yapılabilen kameraya el kamerası denir.
DVD-R nedir ? : Bir dvd formatıdırı. Standart DVD’ lerin 2/3 boyutundadır.
DVD-RAM nedir ? Standart DVD’ den 1/3 oranında daha küçüktür. Üzerine tekrar tekrar yazılabilir
Analog kamera nedir ? : Aldığı görüntüleri analog olarak kaydeden kameralardır.
Dijital kamera nedir ? : Aldığı görüntüleri dijital olarak kaydeden kameralardır.
Autofocus nedir ? : Kameranın netleme işlemini otomatik olarak yapabilmesini sağlayan bir özelliktir.
Autoiris nedir ? : Kameranın aldığı ışık miktarını otomatik olarak ayarlayan bir özelliktir.
İnfrared nedir ? Kızılötesi anlamına gelir.
MiniDV : El kameralarında kullanılan dijital bir kayıt formatıdır.