DHCP Nedir

Dynamic Host Configuration Protocol – Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü Ne Demek?

DHCP Dynamic Host Configuration Protocol – Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü : bir TCP/IP ağındaki makinelere IP adresi, ağ geçidi veya DNS sunucusu gibi ayarların otomatik olarak yapılmasını sağlayan bir yazlım uygulamasıdır. Network yöneticilerinin IP adreslerinin görevlerini merkezden yönetmesini sağlayan protokoldür. Günümüzde neredeyse tüm ev ve halka açık ağlarda kullanılmaktadır, ofis veya daha kontrollü bir bağlantı sağlanan yerlerde ise statik IP adresi tercih edilir.

DHCP Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü), bir ağdaki IP adreslerinin dağıtımı için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim sağlamak için kullanılan bir protokoldür. DHCP ayrıca aygıtta uygun alt ağ maskesini , varsayılan ağ geçidi ve DNS sunucusu bilgilerini yapılandırmak için kullanılır .

DHCP Nasıl Çalışır?
Benzersiz IP adresleri vermek ve diğer ağ bilgilerini otomatik olarak yapılandırmak için bir DHCP sunucusu kullanılır. Çoğu ev ve küçük işletmede, yönlendirici DHCP sunucusu görevi görür. Büyük ağlarda, tek bir bilgisayar DHCP sunucusu gibi davranabilir.

Kısacası, işlem şöyle gerçekleşir: Bir aygıt (istemci) bir yönlendiriciden (ana bilgisayar) bir IP adresi ister; daha sonra ana bilgisayar, istemcinin ağda iletişim kurmasına izin vermek için kullanılabilir bir IP adresi atar. Aşağıda biraz daha detay var:

Bir aygıt açıldığında ve DHCP sunucusu olan bir ağa bağlandıktan sonra, DHCPDISCOVER isteği adı verilen sunucuya bir istek gönderecektir. DISCOVER paketi DHCP sunucusuna eriştikten sonra sunucu, aygıtın kullanabileceği bir IP adresini tutmaya çalışır ve istemciye bir DHCPOFFER paketi olan adresini sunar.

Seçilen IP adresi için teklif yapıldığında, cihaz DHCP sunucusuna kabul etmek için DHCPREQUEST paketiyle yanıt verir; ardından sunucunun, cihazın bu belirli IP adresine sahip olduğunu onaylamak ve tanımlamak için kullanılan bir ACK gönderir. cihazın yeni bir tane almadan önce adresini kullanabileceği süre.

Sunucu, aygıtın IP adresine sahip olamayacağına karar verirse, bir NACK gönderir.

Bütün bunlar elbette çok hızlı gerçekleşir ve bir DHCP sunucusundan bir IP adresi almak için okuduğunuz teknik ayrıntıların hiçbirini bilmeniz gerekmez.

Not: Bu süreçte yer alan farklı paketlere daha ayrıntılı bir bakış Microsoft’un DHCP Basics sayfasında okunabilir .

DHCP Kullanmanın Avantaj ve Dezavantajları
Bir ağa (yerel veya İnternet) bağlanan bir bilgisayar veya diğer herhangi bir aygıt, bu ağda iletişim kuracak şekilde düzgün şekilde yapılandırılmış olmalıdır. DHCP, bu yapılandırmanın otomatik olarak yapılmasına izin verdiğinden, bilgisayarlar, anahtarlar , akıllı telefonlar, oyun konsolları vb. Dahil bir ağa bağlanan hemen hemen her cihazda kullanılır . Bu dinamik IP adresi ataması nedeniyle, iki cihazın aynı IP adresine sahip olma olasılıkları daha az olur; elle atanan statik IP adreslerini kullanırken bu adrese girilmesi çok kolaydır .

DHCP’yi kullanmak bir ağın yönetilmesini çok daha kolay hale getirir. Yönetimsel bir bakış açısıyla, ağdaki her cihaz, otomatik olarak bir adres elde etmek için kurulum olan varsayılan ağ ayarlarından başka bir şey olmadan bir IP adresi alabilir. Tek alternatif, ağdaki her bir aygıta manuel olarak adres atamaktır.

Bu cihazlar otomatik olarak bir IP adresi alabileceğinden, (DHCP ile tüm kurulumları göz önüne alındığında) bir ağdan diğerine özgürce geçebilir ve otomatik olarak bir IP adresi alırlar; bu, mobil cihazlarla son derece yararlıdır. Çoğu durumda, bir aygıt DHCP sunucusu tarafından atanmış bir IP adresine sahip olduğunda, bu IP adresi aygıta ağa her katıldığında değişir.

IP adresleri manuel olarak atandıysa, yönetim her yeni istemciye belirli bir adres vermemenin yanı sıra, aynı adresin kullanılabilmesi için başka aygıtların ataması için önceden atanmış mevcut adreslerin atanması gerektiği anlamına gelir. Bu yalnızca zaman alıcı bir şey değil, ancak her bir aygıtı manuel olarak yapılandırmak insan yapımı hatalarla karşılaşma olasılığını da artırır.

DHCP’yi kullanmanın birçok avantajı olmasına rağmen, kesinlikle bazı dezavantajlar da vardır. Durağan olan ve yazıcılar ve dosya sunucuları gibi sürekli erişime ihtiyaç duyan cihazlar için dinamik, değişen IP adresleri kullanılmamalıdır.

Bunun gibi cihazlar ağırlıklı olarak ofis ortamlarında bulunmakla birlikte, sürekli değişen bir IP adresiyle onları atamak pratik değildir. Örneğin, gelecekte bir noktada değişecek bir IP adresine sahip bir ağ yazıcısı varsa, bu yazıcıya bağlanan her bilgisayarın ayarlarını düzenli olarak güncellemesi gerekecek ve böylece bilgisayarlar yazıcıyla nasıl iletişim kuracaklarını anlayacaktır.

Kurulum Bu tür son derece gereksizdir ve kolayca önlenebilir değil ve bunun yerine onlara statik bir IP adresi atayarak cihazların türlerinde DHCP kullanarak.

Aynı fikir, ev ağınızdaki bir bilgisayara kalıcı olarak uzaktan erişmeniz gerekirse devreye girer. DHCP etkinleştirilmişse, bu bilgisayar bir noktada yeni bir IP adresi alacaktır; bu, sahip olduğu bilgisayarın sahip olduğu gibi kaydettiğinizin uzun süre doğru olmayacağı anlamına gelir. Bir IP adresine dayalı erişimi temel alan uzaktan erişim yazılımını kullanıyorsanız , o cihaz için statik bir IP adresi kullanmanız gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir