Bor nedir? Bor madeninin özellikleri nelerdir?
Bor madeni, elmasa yakın bir sertliğe sahip ışığı kıran bir elementtir. Atom numarası 5′ tir ve B sembolü ile gösterilir. Doğada serbest olarak bulunan bir element değildir. Bor elementi uygun koşullar sağlandığında yüksek seviyede yanıcı,patlayıcı özellikler gösterdiği bilinmeketir. Dışarı ısı yayan bu kimyasal reaksiyon sonucu bir gaz emisyonu da olmamaktadır. Bu yüzden bor elementinin alternatif yakıt olarak kullanılması üzerine yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Günümüzde bor elementinin yakıt olarak kullanıldığı teknik olarak yeterli motorlar geliştirilmesine rağmen yüksek maliyetler nedeniyle şu an için günlük kullanıma inmemiştir.
Bor Yakıtlı Motor Sistemlerinin Temel Bileşenleri
Yakıt olarak bor madeni kullanan motorlarda ortak olarak bulunan parçalar :
- Yakma hücresi
- Piston kolu
- Yakıt besleme ünitesi
- Saf oksijen elde etme filtresi
- Saf oksijen besleme filtresi
- Yakma sonucu ortaya çıkan atıklar üzerinde işlem yapan birim
Bor Motor Çalışma Prensibi
Saflaştırılmış bor uygun miktarda saf oksijenle birlikte yanma hücresinin içine alınır. Pistonun sıkıştırmasıyla elde edilen 100 bar basınç oksijen ve borun egzotermik bir reaksiyona girmesine ve bu reaksiyon sonucunda da patlama yaparak pistonu yukarı itmesini sağlar. Bor motorun çalışma prensibi temel olarak buna dayanmaktadır.
Saf bor, boroksitin parçalanmasıyla kolayca eldeedilebilir. Saf oksijen ise aracın önüne yerleştirilecek gümüş filtrelerin araç giderken havada %21 oranında bulunan oksijeni filtre etmesiyle bulunacaktır. Bor yakıtlı motorların atığı camsı bir sıvı yapısına sahip diboron trioksittir. Bu atık soğutularak veya preslenerek külçe halinde saklanabilir ve yeniden saflaştırılarak yakıt olarak kullanılabilir.
Bor motorların klasik yakıtlı motorlara göre birçok avantajı bulunmaktadır.
- Bor yakıtı kolaylıkla yanmayan bir yapıda olduğu için güvenliği diğer yakıtlara göre daha yüksektir. Yanma, kıvılcımlanma vb riskleri yoktur.
- 1 birim hidrojenin yaptığı işi 2.2 birim bor yapabilmektedir. Ancak aynı birim hacimdeki borun ağırlığı hidrojenin ağırlından 11 kat daha küçüktür. Yani aynı ağırlıktaki hidrojen bora göre 11 kat fazla hacim kaplamaktadır. Buda depolama açısından bora çok büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bunun dışında bor iplik şeklindeki yapısıyla bir makarada yer alacaktır, hidrojen için ise kalın ve soğutulmuş bir tank içerisinde saklanmalıdır.
- Bor yakıtlar bir yakıt tankında değil iplik halinde bir makara üzerinde korunur. Uçuculuk özelliği olmadığı için yıllarca kullanılmasa da herhangi bir eksilme olmayacaktır.
- Bor zaten doğada bulunan bir element olduğu için doğada kirlenmeye neden olmayacaktır. Zaten yanma sonucu herhangi bir gaz emisyonu gerçekleşmeyecektir.
Konu anahtar kelimeleri: bor, borax, boron, bor yakıtı, hidrojen yakıtı, egzotermik reaksiyon, piston, hacim, oksijen, doğal enerji, temiz enerji, yenilenebilir enerji
Merahabalar,
Ben Makine Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisiyim,
Öncelikle yazınızı çok güzel buldum. Bende Makine proje adlı ders için borun yakıt olarak kullanılması ile ilgili araştırma yapmaktayım ancak türkçe çok kaynak bulamadım ingilizce kaynaklarda ilk bakışta çok fazla ve karışık sizin bu yazınızda kullandığınız kaynakları öğrenebilir miyim ? Ya da nereden kaynak bulabileceğim hakkında yardım ederseniz sevinirim.
Teşekkür ederim.