Bluetooth Nedir? Nasıl çalışır? Bluetooth haberleşme nerede kullanılır?

Bilgisayar, eğlence sistemleri veya telefon kullandığınızda sistemin çeşitli parçaları birbirleriyle beraber çalışacak şekilde bir topluluk oluşturabilir. Bu toplulukta, cihazlar birbirleriyle tel, kablo, radyo sinyalleri veya infrared ışınlarla haberleşebilirler.
Bluetooth telefon

Bir elektronik cihazı diğerine bağlamak için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Örneğin ;

– Bileşen kabloları

– Elektrik telleri

– Ethernet kablosu

– WiFi

– İnfrared sinyaller

Bağlantı seçenekleri günden güne daha karmaşık bir hal almaktadır. Bu makalede elektronik cihazlarının birbirlerine Bluetooth ile bağlanma yöntemleri incelenecektir. Bluetooth bağlantısı kablosuz ve otomatik yapıdadır. Günlük yaşamı kolaylaştıracak birçok enteresan özelliğe sahiptir.

Sorun Tespiti
İki cihaz birbirleriyle konuşmak istedikleri zaman, konuşma başlamadan önce bazı noktalarda anlaşma sağlanması gerekir.

Birinci nokta : Tel üzerinden mi yoksa bazı kablosuz sinyal formlarıyla mı haberleşecekler ? Eğer tel kullanılacak kaç tel gerekecek ( bir, iki, sekiz, 25 vb ) ? Fiziksel özellikler belirlendikten sonra başka birçok soru ortaya çıkar :

– Birim zamanda ne kadar data gönderilecek ? Örneğin seri portlar birim zamanda 1 bit veri gönderirler, paralel portlar ise birden fazla bit gönderebilirler.

– Birbirleriyle nasıl konuşacaklar ? Elektronik cihazdaki tüm parçalar gelen veya giden bitlerin ne anlama geldiğini bilmelidir. Buda protokol denilen komut ve cevap dizileri ile sağlanır.

Bluetooth yukarıdaki sorunlara çözüm üretir.

Bluetooth Nasıl Bağlantı Kurar ?
Bluetooth kullanıcı müdahalesi gerekliliğini ortadan kaldırıp, düşük güç tüketimi sağlayarak dar alan networklerinde yeni bir seviye oluşturur. Bir örnek hikaye incelenecek olursa :

Bluetooth uyumlu cep telefonunuz olduğunu ve ev kapısının önünde beklediğinizi düşünün. Telefonun öbür ucundaki kişiye eşyalarınızı yerleştirmek için beş dakika sonra aramasını söyleyin. Evin içine girdikten sonra cep telefonunuz, daha önceden otomatik olarak transfer etmeye ayarladığınız bilgiyi göndermesi için bluetooth uyumlu bilgisayarınızdan sinyali alarak Bluetooth uyumlu GPS sisteminden cep telefonunuza bir harita gönderir böylece konum bilgileriniz güncellenir, evde olduğunuz anlaşılır. Beş dakika sonra arkadaşınız geri aradığında bluetooth uyumlu ev telefonunuz cep telefonunuzun yerine çalar. Arayan kişi aynı numarayı çevirmiş olmasına rağmen cep telefonunuzdan verilen bluetooth sinyali, ev telefonuna yönlendirir, çünkü evde olduğunuza karar vermiştir. Herbir iletim sinyali cep telefonunun 1 miliwatt enerji tüketmesine neden olur, yani yapılan bu işlemlerde güç olarak önemsiz sayılabilecek bir harcama olacaktır.

Bluetooth askında iki katmandan oluşan bir network standartıdır.

– Fiziksel katmanda bağlantı sağlar : Bluetooth bir radyo frekans standartıdır.

– Protokol katmanında bağlantı sağlar. Protokoller sayesinde kaç bit transfer edileceği, gönderilen mesajların doğruluk kontrolü, bitlerin gönderilme zamanı konularında emin olunabilir.
Bluetooth kart

Bluetooth’ un en önemli yaygınlaşma sebebi kablosuz ve ucuz oluşu aynı zamanda otomatik şekilde çalışmasıdır. Tellerden kurtulmak için infrared haberleşme gibi başka yollarda vardır. Örneğin infrared teknolojisinde insan gözünün görüp algılayamayacağı, düşük frekanslı ışık dalgaları kullanılır. Infrared televizyon kumandalarının çoğunda kullanılan bir sistemdir. İnfraredle haberleşme güvenilir ve ekonomiktir ancak iki zayıf yanı vardır :

– İnfrared haberleşme görüş açısına bağlı bir teknolojidir. Örneğin bir televizyon kumanda ile kontrol edilmek istendiğinde alıcı vericilerin birbirlerini görmesi gerekmektedir.

– İkinci zayıf nokta ise birebir bir eşleme gerektiren teknoloji olmasıdır. Yani bir cihaz aynı anda iki cihazla haberleşemez. Örneğin masaüstü bilgisayarınız, dizüstü bilgisayarınızla haberleşirken aynı zamanda PDA ile haberleşemez.

İnfrared haberleşmenin bu iki özelliği bazı şartlarda avantajda sağlayabilmektedir. Çünkü infrared alıcı ve vericiler bir hizada olmalıdır, böylece cihazlar arasında parazit pek sık gerçekleşmez. Birebir eşleşerek çalışma özelliği ise odada birçok infrared cihaz bulunduğunda faydalı olacaktır.

Bluetooth, infrared sistemlerle gelişen bu problemleri çözmek için geliştirilmiştir. Eski Bluetooth 1.0 standartı maksimum 1 megabit/sn transfer hızına sahipken Bluetooth 2.0 3 megabit/sn’ ye kadar çıkabilir. Bluetooth 2.0 aynı zamanda 1.0 cihazlarla da uyumlu çalışabilmektedir.

Bluetooth Nasıl Çalışır
Bluetooth ağları datayı düşük güçlü radyo dalgaları şeklinde iletir. 2.45 gigahertz ( gerçekte 2.402 GHz ve 2.480 GHz arasında ) frekansında haberleşir. Bu frekans bandı uluslararası anlaşmalarla endüstriyel, bilimsel ve tıbbi cihazların kullanımı için ayrılmıştır.
Bluetooth radyo bantları

Bebek kameraları, garaj kapı açma kumandaları, yeni nesil telsiz telefonlar gibi bazı cihazlarda aynı frekansta çalışmaktadır. Bu nedenle dizayn aşamasında Bluetooth cihazların yukarıda anlatılan cihazlar ile etkileşime girerek parazit yapması önlenmelidir.

Bluetooth cihazların diğer cihazlardan etkilenmemesi için kullanılan yöntemlerden birisi 1 miliwatt düzeyinde çok zayıf bir sinyal gönderilmesidir. Karşılaştırmak gerekirse çok güçlü bir cep telefonu sinyali 3 watt güce sahiptir. Düşük güç limitleri nedeniyle Bluetooth cihazlar 10 metre kadar bir menzile sahiptir. Düşük güç sayesinde Bluetooth cihazların birbirini görmesi de gerekli değildir. Evinizdeki duvarlar Bluetooth sinyalini durdurmayacaktır. Böylece farklı odalardaki cihazlarda kontrol edilebilecektir.
Bluetooth iletişim

Bluetooth aynı anda 8 cihaza kadar bağlantı kurabilir. 10 metre yarıçap içinde olmaları gerektiği için birbirlerinin sinyallerine karışacakları düşünülsede bu olmayacaktır. Çünkü bluetooth spread-spectrum frequency hopping olarak bilinen bir yöntem kullanarak bir cihazın aynı anda birden fazla yayın yapmasını sağlar. Bu teknikte önceden verilen frekans aralık değerlerine sahip, 79 bağımsız frekans vardır ve bunlardan biri rastgele seçilir. Birinden diğerine düzenli olarak değişir. Bluetooth’ un bu şartlarında transmiter bir saniyede 1600 kez frekans değiştirir. Böylece daha fazla cihaz sınırlı radyo frekans dilimini tam olarak kullanabilir. Her Bluetooth vericisi spread-spectrum iletimini otomatik olarak kullandığı için iki vericinin aynı frekansa sahip olması muhtemel değildir. Bu teknik aynı zamanda diğer cihazlarla olabilecek sinyal karışmalarınında önüne geçer. Başka cihazlarla bir çakışma olsa bile frekans saniyede 1600 kez değiştiği için sinyal üzerinde farkedilir bir etkisi olmayacaktır.

4 thoughts on “Bluetooth Nedir? Nasıl çalışır? Bluetooth haberleşme nerede kullanılır?

  1. Selam, ben mersin Anamur dan mustafa ay kısacası bulutut la ilgili bir pirojem vardı ilgilenirseniz .benimle ilgilendiğiniz zaman daha fazla para kazanılacak ve daha çok sorunları ortadan kaldıracağına emin olabilirsiniz .şimdilik hayırlı günler dilerim beni cep numaramdan ararsanız daha iyi olur.

    1. Mustafa Bey Merhaba,

      Mesajınız için teşekkür ederiz. İş yoğunluğumuzdan dolayı yeni projelere zaman ayıramıyoruz. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir