ATM Kartları
Banka kartları ve kredi kartları hayatımızda giderek daha fazla yer tutmaktadırlar. Günlük yaşamda insanlar eskiden olduğunun aksine üzerlerinde fazla nakit para taşımamaktadırlar. Bunun yerine tüm harcamalarını kredi kartı veya banka kartlarıyla gerçekleştirmektedirler.
Bu kartlar :
– marketlerde
– manav alışverişlerinde
– benzin istasyonlarında
– kitapevlerinde
– bilet gişelerinde
– Hotellerde
– Restoranlarda
ve akla gelen heryerde kullanılabilmektedir.
ATM Nasıl Çalışır ?
ATM temel olarak iki giriş ve dört çıkıştan oluşan bir data terminalidir. Diğer data terminallerinde olduğu gibi ATM’ de işlem yapabilmesi için bir host processor’ a bağlanmalıdır. Sunucu işlemcisi ISP’ ye benzer.
Birçok işlemci dial-up veya leased-line bağlantıyı destekler. Leased-line makinalar sunucu işlemcisine bir telefon hattı, point-to-point veya dört tel ile bağlanabilir. Dial-up ATM’ ler ise sunucu işlemcisine bir modem kullanarak normal telefon hattıyla bağlanır.
Leased-line ATM’ ler maksimum kapasite yetenekleri sayesinde yüksek yoğunluklu yerlerde kullanılırlar. Dial-up ATM’ ler ise maliyetin daha önemli olduğu perakendeci mağazalar ve benzeri yerlerde tercih edilir. Dial-up ATM’ lerin maliyetleri leased-line ATM’ lerin yarısı kadardır.
Sunucu işlemcisi bir bankaya veya finansal kuruluşa ait olabileceği gibi bağımsız bir servis sağlayıcısına da ait olabilir. Bankaya ait olan işlemciler sadece o bankaya ait makineleri destekler. Bağımsız işlemciler ise kullanıcılarda bulunan makinalarıda desteklemektedirler.
ATM Makinasının Bileşenleri
ATM üzerinde giriş için kullanılacak iki cihaz bulunmaktadır :
– Kart Okuyucu : Kart okuyucu kredi kartı veya banka kartlarının arkasında bulunan manyetik şerit üzerindeki hesap bilgilerini okur. Sunucu işlemcisi bu bilgileri kart sahibi kişinin bankadaki bilgilerine göre değerlendirir.
– Keypad : Keypad kart sahibinin ATM makinasında yapacağı işlemleri yönlendirmesi için kullanılır. Tuş takımı kullanılarak banka kartının şifresi girilebilir. Şifre girildikten sonra diğer işlemlerin seçimi, onaylanması, iptal edilmesi gibi kontrol işlemleri gerçekleştirilebilir.
ATM’ nin dört çıkış cihazı vardır :
Speaker : Bu cihaz sayesinde kart sahibi bir tuşa bastığında sesli bilgiler, yönlendirmeler alabilir.
Görüntü Ekranı : Görüntü ekranı kart sahibinin ATM üzerindeki işlemlerini görmesi için kullanılır. Leased-line makineler genelde renkli veya siyah beyaza CRT monitörler kullanırlar. Dial-up makinalarda ise genellikle siyah beyaz veya renkli LCD monitörler kullanılmaktadır.
Makbuz Yazıcısı : Yapılan işleme ait makbuz bu cihaz sayesinde yazdırılabilir.
Para Alma Çıkışı : ATM makineden çekilmek istenilen para bu kısımdan verilmektedir.
Para verme makinasında bir elektrik göz vardır. Bu elektrik göz verilen kağıt paraları saymaktadır. Verilen paralar sayılarak bir rapor işlemi olarak kaydedilir ve kart sahibinin hesabına yansıtılır. Paranın cinsini tanıyan elektrik gözün dışında paranın kalınlığını inceleyen bir sensörde bulunmaktadır. Böylece yanlışlıkla üstüste iki banknot verilmesi önlenmiş olur.
Ödeme
Bir kullanıcı ATM işlemi yapmak istediğinde öncelikle kart okuyucuya kartını okutması ve daha sonra tuştakımı ile parolasını girmesi gerekmektedir. ATM bu bilgileri sunucu işlemcisine gönderir. Eğer kart sahibi bir ödeme işlemi yapacaksa sunucu işlemcisi bir elektronik para transferi işlemi gerçekleştirir. Sunucu işlemcisi banka hesabına gelen bu para kart sahibi tarafından kullanılabilir.
Bağımsız bir ATM sunucusu herhangi bir banka kartı ile çalışabilir.
ATM Güvenliği
ATM makinası kişisel tanımlama numarasını Triple DES gibi bir güvenlik yazılımıyla korur.Ancak bunun dışında kullanıcı bilgileri ve hesap gizliliğini korumak için birçok şey yapılabilir.
Kart şifrelerini korumak için :
– Parolanızı bir yere yazmayınız. Eğer yazmak zorunda kalırsanız yazdığınız kağıdı cüzdanınızda veya cebinizde saklamayınız.
– Harf ve rakamların kombinasyonundan oluşan ve kolay hatırlayabileceğiniz bir şifre seçiniz.
– Doğum tarihi, ev telefonu vb gibi kolay tahmin edilebilecek bilgileri şifre olarak kullanmayınız.
Bunun dışında ATM kullanımı ile ilgili :
– ATM kartınızı cüzdan veya cebinizde kırılmayacak şekilde muhafaza ediniz.
– ATM makinasının önüne gelmeden kartınızı elinize alınız. Kapkaç olayları genellikle ATM önünde kart çıkarmaya çalışırken meydana gelen dikkatsizlik ortamlarında olmaktadır.
– ATM tuştakımına şifrenizi girerken tam olarak kapanıp başkalarının şifrenizi görmesini önleyiniz.
Merhaba sn.yetkili sizde satılık ATM makinasi mevcutmu?
Yeni veya ikinci el farketmez sizinle nasıl görüşebiliriz?
Merhaba,
Atm makineleri bizim çalışma konumuz değil. Bazı iş ortaklarımız bu makinelerin kamera sistemlerini yaptılar. Bu makale o yüzden eklenmiştir.
Gerçekten çok sagolun, ödevim için çok iyi oldu, allah razı olsun .
çok teşekkür ederiim
çok teşekkür ediyorum
süper ödev için araştırdım
çok teşekkürler ama biraz daha kısa olacaktı bence
Cok sağ olun isime yaradı.
çok iyi süper
harika ödevime çok yardımcı oldu
Gerçekten çok iyi Ödevime yardımcı oldunuz Teşekkür ederim…
Elektrik kesikken atm çalışır mı ?
Off durumda olur ön ekran ups olduğu için uyarı verir.
Elektrik kesilmesi gibi durumlarda tam makinasına ait jeneratör devreye girer veya ele aldığımız atm cihazın da jeneratör devreye girmez veya mevcut değil ise ekran ve tuş ışıkları gibi bir çok işlem devre dışı kalacaktir yinede eklemek isterim ki atm sistemlerin de alarm ve kamera sistemi jeneratör olmasa bile bir akü vb güç kaynağına bağlı olarak çalışır bu çalışan cihazlar arasın da konum verebilen gps cihazı da mevcuttur.