Bu sayfada araba alarmı nedir, araba alarmının temel parçaları, araba alarmı nasıl çalışır konularında temel bilgiler verilmiştir.
Kaydedilen ilk araba hırsızlığı 1896 yılında meydana gelmiştir. Araçların ilk zamanlarından bu yana, arabalar hırsızlar için her zaman doğal bir hedef olmuşlardır. Çünkü değerlidirler, kolayca paraya çevrilebilir, kolaylıkla kaçırılabilirler.
Bu makalede araba alarmları ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.
Bir araba alarmının temelleri

Bir araba alarmı düşünüldüğünde bir veya daha fazla sensörün sirene bağlandığı bir sistem olduğu görülecektir. En temel alarm sürücü kapısına konulmuş bir anahtardan oluşur. Eğer kapı açılırsa siren çalmaya başlayacaktır.
Modern araba alarmları tabiki yukarıdaki yapıdan daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Modern bir araba alarmının oluştuğu kısımları inceleyecek olursak :
- Basınç, hareket sensörü, anahtarlardan oluşan bir dizi sensör ağı
- Farklı sesler oluşturabilen bir siren
- Kumandayla kontrol edilebilmesi için radyo alıcısı
- Ana bataryanın devreden çıkarılmasına karşı yedek batarya
- Alarm sistemindeki her şeyi kontrol eden ve yöneten bilgisayarlı kontrol ünitesi, yani sistemin beyni.
- Kontrol ünitesinin görevi herhangi bir sensörde uyarı tespit edildiğinde alarmı devreye almaktır. Güvenlik sistemleri, kullanılan sensör ve kontrol ünitesine göre farklılıklar göstermektedirler.
- Kontrol ünitesi ve alarm özellikleri aracın ana bataryasına bağlanmaktadır. Ancak herhangi bir sabotaj durumuna karşı yedek bir enerji kaynağıyla da desteklenirler.

Araba Alarmı Kapı Sensörleri
Araba alarmlarının en temel parçalarından biri de kapı alarmlarıdır. Ön kaput, bagaj veya herhangi bir kapı açıldığında kontrol ünitesi alarmı tetikler.
Pek çok araba alarmı kapılarda bulunan anahtar mekanizması kullanılır. Bu anahtar mekanizması ile kapı veya bagaj açıldığında ışık yanması sağlanabilir. Alarm sisteminde yapılan şey ise bu sisteme ilave bir bağlantı yapmaktır. Bu bağlantı ile kapılar açıldığında konrol ünitesine bir elektrik sinyali gönderilecektir.
Kapı sensörleri oldukça faydalı ve kendini kanıtlamış sistemler olmasına rağmen sınırlı koruma sağlarlar. Çünkü hırsızlar camı kırarakta içeri girebilmektedirler.
Araba Alarmı Şok Sensörleri

Bir önceki bölümde kapı sensörleri incelenmiştir. Günümüzde en ucuz araba alarmı paket sistemleri sadece kapı sensörlerine dayanmaktadır. Ancak ileri düzey araba alarmları şok sensörleri kullanarakta hırsızları caydırabilirler.
Şok sensörlerinin çalışma mantığı oldukça basittir. Eğer birisi aracınıza vurursa, iterse veya hareket ettirirse bu sensör kontrol ünitesine hareket olduğuna dair bir sinyal gönderir ve şokun yoğunluğuna göre siren çalar veya alarm tam olarak devreye girer.
Birçok farklı tasarım şok sensörü bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi uzun ve esnek bir metal kontağın başka bir metal kontak üzerine yerleştirilmesiyle elde edilir. Bu kontaklar birbirlerine dokunduğunda aralarında elektrik akımı iletilir. Aracın maruz kaldığı bir sarsıntı esnek kontağın dalgalanıp altındaki kontağa dokunmasını sağlayacak böylece devreyi tamamlayacaktır.
Yukarıda anlatılan sistemin zayıf yönlerinden birisi şok yoğunluğunun ölçülemiyor olmasıdır, bu yüzden yanlış alarm oranı oldukça yüksek olmaktadır. En son geliştirilmiş sensörlerde ise titreşim miktarına bağlı olarak farklı bilgiler gönderilebilir. Aşağıda böyle bir sensörün dizaynı gösterilmiştir.
Yukarıdaki sensör üç ana kısımdan oluşur.
- – Bir silindir muhafaza içinde ana elektrik kontağı
- – Silindir muhafazanın içinde birçok küçük elektrik kontağı
- – Silindirin içinde serbestçe dolaşabilen bir metal top.
Olası dinlenme durumlarında metal top, merkezi kontak ve küçük elektrik kontaklarından birisine dokunur. Bu tamamlanmış devre kontrol ünitesine bir elektrik akımı gönderir. Herbir küçük kontak kontrol ünitesine ayrı bir devre ile bağlanmıştır.
Sensör hareket ettiği, vurulduğu ve titreştiği zaman top muhafaza içinde hareket etmeye başlayacaktır. Hareket ettikçe küçük elektrik kontak ve merkezi kontak arasındaki bağlantısı sürekli değişecektir. Döndükçe bazı devreleri açacak bazılarını ise kapatacaktır ve sonuç olarak duracaktır.
Eğer sensöre uygulanan şok miktarı fazla ise top daha fazla dönecek ve böylece daha fazla mesafe katetmiş olacaktır. Kontrol ünitesi küçük kontaklardan gelen bu sinyalleri toplayarak topun dönme miktarını hesaplar ve buna göre titreşim miktarını ölçebilir.
Birçok modern alarm sisteminde şok sensörleri birincil hırsız alarm sensörleri olarak kullanılmaktadırlar.
Araba Alarmı Pencere ve Basınç Sensörleri

Araba hırsızlarının birçoğu kapı kilitleriyle zaman kaybetmemek için pencereleri kırıp içeri girmeye çalışırlar.
En sık kullanılan cam kırılma sensörleri kontrol ünitesine bağlanılan bir mikrofondan oluşmaktadır. Mikrofonlar hava basıncındaki değişimleri ölçüp bunları elektrik akımına dönüştürür. Cam kırılma sensörleri kendi özel ses frekanslarına sahiptir. Mikrofon bunu belli bir frekansa sahip elektrik akımına çevirmektedir. Dönüştürülen bu sinyal kontrol ünitesine gönderilir.
Elektrik akımı kontrol ünitesine giderken sadece belli bir frekansın geçmesine izin veren bir elektronik cihazın üzerinden geçer. Böylece sadece belirli frekansların alarmı tetiklemesi sağlanmış olmaktadır.
Basınç Sensörleri
Cam kırılması tespit etmek için diğer bir yol ise araç içindeki hava basıncını ölçmektir. Dışarı ile içerisi arasında basınç farkı yoksa bile kapı açılmaya çalışıldığında veya pencereler zorlandığında iç ortamdaki basınçta değişimler meydana gelecektir.
Hava basıncındaki bu dalgalanmaları hoparlörler ile algılanabilmektedir. Bir hoparlör iki ana kısımdan oluşmaktadır.
- – Geniş, hareketli bir koni
- – Koniye tutturulmuş ve doğal mıktanıslar tarafından çevrelenmiş elektromıknatıslar.

Müzik çalındığında elektrik akımı elektromıknatıslar üzerinden akarlar. Böylece yukarı aşağı bir hareketlenme olur. Bu itiş ve çekişler hava basıncında dalgalanmalara sebep olur bizde bu dalgalanmaları duyarız.
Bu sistem tersten kullanıldığında basit bir basınç sensörü olarak düşünülebilir. Bazı alarm sistemlerinde araçtaki stereo hoparlörler basınç sensörü olarak kullanılırken bazılarında ise ayrı ekipmanlar kullanılır.
Basınç sensörleri, cam kırılma sensörleri ve kapı sensörleri aracın içine giren kişileri gayet iyi bir şekilde tespit edebilmektedirler. Ancak bazı hırsızlar veya vandallar aracın içine girmeden de araca birçok zarar verebilmektedirler.
Araba Alarmı Hareket ve Eğilme Sensörleri
Birçok araba hırsızı aracın tamamını çalmak yerine sadece belli kısımlarını çalmayı düşünürler. Bu araç hırsızları işlerinin birçoğunu aracın penceresini veya kapısını açmadan dahi yapabilirler. Aracınızı bir çekici ile kaldırıp istedikleri şeyleri sökebilmektedirler.
Bazı alarm sistemleri çevresel tarayıcılara sahiptir. Bu cihazlar aracın etrafında ne olup bittiğini izlerler. En çok kullanılan çevresel tarayıcılar radyo alıcı ve vericisi içeren basit radar sistemleridir. Verici radyo sinyali yayar ve alıcı yansıyan radyo sinyallerini alır. Bu bilgiye dayanarak radar cihazı çevredeki nesnelerin mesafesini tanımlayabilir.

Çekiciyle çalışan hırsızlara önlem olarak bazı alarm sensörleri eğim dedektörleri kullanmaktadır. En basit eğim dedektörleri civalı anahtarlardır. Civalı anahtar iki elektrik teli ve bir civa topunun yerleştirildiği bir silindirden oluşur.
Civa sıvı bir metaldir ve su gibi akışkan bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda katı bir metal gibi elektrik iletme yeteneği vardır. Civa anahtarında bir tel silindirin altından geçer. Diğer tel ise sadece bir yana kadar gelmektedir. Civa alttan geçen tel ile daima kontak halindedir, ancak ikinci tel ile bağlantısı kesilebilir.
Yukarıdaki sensörde civalı anahtar bir yöne doğru eğildiğinde B kontağı ile bağlantı kesilecek ve alarm verilecektir.
Araba alarmı eğim sensörleri genellikle çeşitli açılarda yerleştirilmiş civalı anahtarlardan oluşmaktadır. Bazıları park ettiğiniz zaman kapalı pozisyonda dururken bazıları açık pozisyonda duracaktır. Eğer hırsız aracınızın açısını değiştirirse açık devreler kapanacak, kapalı devreler açılacak buda alarm durumunun oluşmasına neden olacaktır.
Uyarı Sistemleri

Gelişmiş alarm sitemleri değişik sesler çıkaran birbirinden ayrı sirenler içermektedirler. Örneğin bir hırsız tespit edildiğinde oldukça güçlü bir ses çıkararak hırsızın olay yerinden uzaklaşabilmesi sağlanabilmektedir.
araba-alarm-sireni.jpg
Bazı alarm sistemlerinde ise birisi aracınıza olağandan yakın duruyorsa uyarı amacıyla önceden kaydedilen mesajlar bulunabilmektedir. Böylece kişiler birşey denemeden caydırılabilmektedir.
Kumandalar
Günümüzdeki araba alarm sistemleri kablosuz kumandalarıyla beraber gelmektedirler. Bu cihazlar ile alarm kontrol ünitelerine uzaktan komutlar gönderebilmek mümkün olmaktadır. Çalışma mantığı kumandalı arabalarla aynıdır. İhtiyaç duyulan mesajların gönderilebilmesi için radyo dalgası şeklinde darbe modülasyonu gönderirler.

Uzaktan kumandanın en temel görevi alarm sistemini açıp kapatmaktır. Aracın kapısı kapattıktan ve aracın dışına çıktıktan sonra bir butona basılarak alarm devreye alınabilir ve tekrar araca binileceği zaman bir butona basılarak alarm devreden çıkarılabilir.
Bu uzaktan kumandalar ayrıca araç kapılarını açmak, araç ışıklarını yakmak içinde kullanılmaktadır. Güvenliği sağlamak amacıyla gönderilen sinyaller sadece o araca özel olacak şekilde kodlanırlar.
Ancak bu kodlar profesyoneller tarafından kopyalanabilirler. Bu sorunu ortadan kaldırmak için araba alarmı üreticileri her kullanışta farklı kod kullanan sistemler geliştirmişlerdir.
Konu anahtar kelimeleri: uzaktan kumanda, radyo alıcısı, radyo vericisi, uzaktan kontrol sistemleri, cam kırılma sensörleri, kapı sensörleri, araba alarmları, araba hırsızları, araba hırsızlığı, radar sistemleri, uyarı sistemleri, güvenlik sistemleri, araç güvenliği, darbe sensörü, basınç sensörü, civalı anahtar, iletkenlik özelliği, titreşim sensörleri, araba çekici, alarm sirenleri