Sensitivity Nedir

Sensitivity – Duyarlılık – Işık hassasiyeti Nedir?

Cctv sistemlerinde genellikle lux olarak belirtilir. 1vp-p video işareti oluşturmak için görüntü algılayıcı (image sensor) üzerine düşmesi gereken ışık miktarıdır. Ama daha sıklıkla lensin üzerine düşen ışık miktarı olarak belirtilir. Bu yüzden kullanılacak lensin ışık iletme değerinin bilinmesi gereklidir.

Son 20 yılda video gözetim sektörü çok sayıda teknolojik ilerleme gördü. Üreticiler, video sistemleri dağıtmak isteyenlere her zamankinden daha yüksek bir performans sunmak için 24 saat çalışan Ar-Ge ekibine sahipler. 330 TV hattından bugünün HD akışlarına ve çok megapikselli cihazlara yönelik kararlar gündeme geldi ve ana pazarın dört bir yanına doğru hareketler ve yazım anında daha yüksek 7K yayınlar açıklandı.

Çözünürlük tek gelişme değil. İşlevsellik de artmıştır. Daha önce CCTV kameralar birkaç temel görüntü işleme fonksiyonu sundu. WDR, gizlilik maskelemesi, çoklu akış, VMD ve IVA gibi ek özellikler standart özelliklere geçmeden önce en üst düzey cihazlarda seçim seçenekleri olarak başladı.

Yıllar boyunca video gözetiminin performans açısından önemli ölçüde geliştiğini söylemek doğru olur. Bu değişim dönemi boyunca ürünler için teknik özelliklere bakarsanız, Duyarlılık için alıntılanan rakamlarda önemli bir değişiklik görürsünüz. Bu şartname, kameranın düşük ışıkta bir video sinyali verme yeteneğinin bir göstergesi olmalı ve bu nedenle de – veya en azından – çok önemli bir bilgi parçası olmalıdır.

Maalesef, Hassasiyet ölçümü için tanımlanmış veya standartlaştırılmış bir yöntem yoktur. Geçmişte, duyarlılığın, görüntülenen sahnede ölçülen ve tüm işlem kapalıyken 1 volt tepeden tepeye sinyal vermesine izin veren en düşük ışık seviyesini tanımlaması gereken bir endüstri ‘anlayışı’ vardı. Bu ölçüm bir F1.2 lens kullanılarak gerçekleştirildi.

Bu ölçüm yöntemini kullanarak, genel amaçlı renkli kameralar, genellikle 8-10 lüks hassasiyetine sahiptiler. Bugün, alıntılanan 0.001 lüks rakamları görmek nadir değildir.

Spesifikasyonlarda 10 lux’ten 0.001 lux’e düşüşün müthiş yenilik, teknolojideki hızlı gelişmeler ve dolayısıyla gözetim sektöründeki kutlamaya neden olduğunu düşünmek için affedilirsiniz. Ancak, hikaye bu değil.

Düşük ışık performansıyla ilgili bazı ilerlemeler yapıldığı halde, bu çarpıcı azalmaların başlıca nedeni, üreticilerin Hassasiyeti farklı şekillerde ölçmeleri ve bunun son rakamları önemli ölçüde etkileyebilmeleridir.

Duyarlılık, geniş bir yelpazede farklı değişkenlerden etkilenebilir: ölçümler, görüntülenen sahnede veya ön kaplamada, sahne yansıması, enstantane hızı ve çerçeve entegrasyonu, kazanç seviyeleri, objektif açıklığı, video sinyal kalitesi, vs. alınır.

Analiz edildiğinde gözlem için uygun olmayacak nihai bir görüntü verecek hassasiyet rakamlarını görmek alışılmadık bir durum değildir. Hassasiyet rakamlarının belirtilen seviyelerde elde edilen videonun amaca uygun olacağı anlamına gelmediğini unutmamalısınız.

Bu nedenle, şartname az veya hiç kullanılmaz. Testin tam değişkenlerinin açıklanmadığı gerçeği, rakamların teorik bir karşılaştırma yapmak için kullanılamayacağı anlamına gelir.

Hassasiyetteki ilerlemelerin gerçekleştiği durumlarda, bunlar daha çok yüksek çözünürlüklü yonga setleriyle ilgili diğer zorluklarla karşı karşıya kalmışlardır. HD veya megapiksel yonga setlerinin çoğunluğu standart tanımlı görüntü sensörlerine benzer boyuttadır. Artan piksel sayısı, her bir görüntü öğesinin standart çözünürlük sensöründen çok daha küçük olduğu anlamına gelir. Daha küçük piksellere düşmesi için uygun miktarda ışık almak zorluklar yaratır. Bu fiziktir ve dünyadaki tüm pazarlama bunu değiştiremez!

Duyarlılık söz konusu olduğunda gerçek ne? Alınan rakamların, alacağımız performansın göstergesi olmadığını (aşağıda ‘Şartname Oyunu’ başlıklı panelde açıklanan nedenlerden ötürü) kabul etmemize karşın, düşük ışıklı uygulamalarda neler bekleyebileceğinizi anlamanıza yardımcı olur.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir