Evden internete Dial-up modemlerle bağlanılan ilk dönemlerde bağlantı çok yavaş ve kullanışsızdı. DSL, kablolu ve uydu bağlantılarının geliştirilmesiyle internet bağlantı hızı önemli bir patlama gösterdi.
Geniş bant bağlantı dial-up bağlantıya göre oldukça hızlıdır. Son zamanlara kadar tüm bağlantılar kablolu olmasına rağmen kablosuz bağlantı yapılmasını sağlayan WiFi’ nin geliştirilmesi ile beraber birçok şey değişmiştir. Kablosuz networkler cihazların birbirleriyle haberleşebilmeleri için 802.11 network standartlarını kullanırlar. WiFi ağında data bir yerden bir yere radyo dalgaları şeklinde iletilir. kablosuz router ile modem arasında kablolu bağlantı olmasına rağmen, bilgisayar kablosuz erişimin yapılabildiği herhangi bir yere taşınabilir.
802.11 networkleme veri gönderim ve alımı için lisanssız radyo spektrumunu kulanmaktadır. Radyo spektrumunun birçok parçası televizyon ve radyo yayınlarını taşımak için lisanslanmıştır. Lisanssız spektruma doğru ekipmana sahip herkes erişebilir.
2002 yılından beri birçok kişi evinde kablosuz ağ kullanmaktadır. Aynı şekilde işyerlerinde de kablosuz ağ sayesinde çalışanlara mobilite sağlanmaktadır. Bunların dışında insanların toplu olarak bulunduğu restoranlar, parklar, kütüphaneler ve daha birçok yerde kablosuz erişim noktaları bulunmaktadır.
Günümüzde şehirlerde kent kablosuz networkleri de kurulmaya başlanmıştır. Kentlere kurulacak kablosuz network ile polis, itfaiye, şehir sakinleri istedikleri yerden internete erişebilecekledir ve bilgi transferi yapabileceklerdir.
Kentsel WiFi olarak 802.11 networkü kullanır. Kentsel networkteki kablosuz erişim noktaları tipik WiFi bağlantı noktalarından farklıdırlar. Mesh network olarak adlandırılan bir kablosuz network yapısı kullanırlar.
Kablosuz Standartları
Kablosuz network için kullanılan bazı standartlar vardır. Bu standartlar alıcı ve router arasındaki haberleşmenin kurallarını belirler. En yaygın kullanılanlar aşağıda gösterilmiştir :
802.11a : 54 Mbps kapasite, 5 Ghz
802.11b : 11 Mbps, 2.4 Ghz
802.11g : 54 Mbps, 2.4 Ghz
802.11e : 54 Mbps, 2.4 Ghz
Bu standartlardan ayrı olarak 802.16 ( veya WiMAX ) 70 Mbps veri gönderim kapasitesinde 30 mil mesafeye kadar veri gönderebilir. 2 ile 6 Ghz arasında lisanslı veya lisanssız radyo dalga spektrumunda çalışabilir.
Teknoloji Ve Ağ
Mesh
Birçok klasik WiFi noktasında birçok alıcıya radyo sinyali gönderip alan hublar bulunur. Kablosuz routerlar internet ile fiziksel bağlantı yaparlar.
Kablolu ağa kablosuz bir router bağlamak oldukça kolaydır. Kablosuz routerler göreceli olarak ucuzdurlar.
Ancak kablosuz routerlar herhangi bir nedenle durduğunda yakınlarında onun işini yapacak başka bir routeri bulmak herzaman için mümkün değildir. Özellikle büyük şehirlerde her kablosuz routeri kablo ile internete bağlamakta pahalı olacaktır.
Bu yüzden kent kablosuz ağ sistemlerinde mesh denilen bir yöntem kullanılır. Mesh bir dizi radyo vericisinden oluşan bir yapıdır. Herbir verici en azından iki farklı vericiyle haberleşebilir. Bu vericiler şehir etrafında bir radyo sinyal bulutu oluşturur. Sinyal routerdan routera bu bulut içinden iletilir.
Bazı networklerde sinyal internete kablo ile bağlı olan düğüme bir alıcıdan diğerine atlayarak ulaşır. Bazı networkler ise backhaul düğümlerini kullanır. Bu düğümler birçok transmitterden aldıkları dataları toplayıp internete gönderirler. Backhaul düğümleri genellikle point to point veya point to multipoint düğümler şeklindedir. Bir noktadan diğer bir noktaya bağlantı yapılabileceği gibi bir noktadan birden fazla noktaya bağlantıda yapılabilir.
Eğer laptopunuzla bir mesh networke bağlanmaya çalışırsanız aşağıdaki adımlar olacaktır :
1- Bilgisayarınız en yakın networkü algılar ve bağlantı yapar.
2- Data akışı için en iyi yol seçilir.
3- Data protokolün belirlediği yoldan akar. Gönderilen data kablolu bağlantıya sahip düğüme geldiğinde internet üzerinden gideceği son yere gönderilir.