AWB Auto white balance – Otomatik beyazlık dengelemesi:
Renkli güvenlik kameralarında ccd kameranın baktığı yerdeki beyaz alanların kalitesine göre görüntü renk ayarını otomatik olarak yapma özelliğidir. Diğer bir tabirle ; kamerada çevredeki ışık miktarına göre otomatik olarak renklerin ayarlaması olarakta açıklanabilir.
Tag archive for ‘elektrikli diş fırçası’
-
Kablosuz Elektrik Aktarımı
11/11/08 • (2)
Varifocal : İki farklı odak uzaklığı arasında istenen görüş açısının manuel olarak ayarlanabildiği lens çeşidi.
Cctv kapalı devre kamera güvenlik sistemlerinde kamerada en iyi bakış açısı ve bakma mesafesini yakalayıp, lens ayarını orada bırakma imkanı olduğu için uygulamada önemli bir esneklik sağlarlar.
F–STOP nedir : cctv sistemlerde lensin ışık toplama yeteneği.
F sayısı ne kadar küçükse mercekten geçen ışık miktarı da o kadar fazladır.
Pan tilt tarama motoru : Güvenlik kamerası veya muhafaza ptz motor üzerine monte edilir. Pan-Tilt tarama motorları, ptz kontrol ünitesi vasıtasıyla kameranın istenilen noktaya hareketini sağlar. Bu sağa sola, aşağı yukarı hareket sayesinde kamera bakılmak istenen yere yönlendirilmiş olur. Ptz motoru otomatik olarak (önceden belirlenen tarama açısında) sürekli yatay (sağa-sola) ve dikey (yukarı-aşağı) tarama yapabilir.
Ptz motorları :
- Kullanım yerlerine göre : dahili hareket motoru, harici ptz motorları
- Üretim tekniğine göre : datalı ptz motoru ( rs485 kontrollu) ve elektro mekanik pz tilt motoru olarak gruplanır.
VMD Video Motion Detection – Görüntü hareket algılama : Görüntüdeki kontrast değişiminin elektronik analizi yapılarak hareket algılaması yapılan sistem
Kamera ayakları – Kamera bracket : Güvenlik kameralarının duvara veya tavana montajında kullanılır. Plastik, aluminyum, demir malzemeden yapılanları vardır.
Kamera ayağı seçiminde 2 faktöre dikkat etmek gerekir ; estetik ve fonksiyonellik. Estetik kaygıların ağır bastığı uygulamalarda genellikle küçük boyutlu olan tipler seçilir. Ancak küçük boyuttaki kamera ayaklarında hareket, ayar kabiliyeti daha sınırlıdır. Kamera ayakları eskiden kalma alışkanlıkla hala kamera bracket olarak anılmaktadır.
İr ledli gece görüş kameralarında bilindiği gibi kamera üzerinde bulunan ışık algılayıcı sensör ışık seviyesi belirli bir seviyenin altına düştüğünde ( hava kararınca – veya kapalı ortamda ışık sönünce ) infrared ledleri yakar.
ir ledlerden çıkan ışınlar çalışma mesafesi içinde bir cisme çarparak yansır ve kamera image sensöre gelir. Resim algılayı bu ışınları toplayarak resim sinyakline dönüştürür ve siyah beyaz olarak gece görüntüsü elde edilir.
Elde edilen gece görüntüsünün kalitesi bir kaç faktöre bağlıdır.
* resim algılayıcı kalitesi, hassasiyeti
* infrared led lamba gücüne, yansıyan ışığın miktarına
* lens büyüklüğüne ( 3,6mm lens geniş açıyla yakına 10m….16mm dar açı ile uzağa 30-40m…..105mm lens çok dar açıyla çok uzağa 100m. gibi)
* ışığı yansıtan cismin özelliğine ( toprak ışığı emer iyi yansıtmaz, beton ve metal mazlemeler iyi yansıtır. İnsan ve hayvanların yansıtma özelliği orta seviyelerdedir.
Yukarıdaki kriterler göz önüne alınarak gece görüşlü ir kamera seçimi yapılmalıdır.
Maalesef Dünya’da pek çok firma müşteriyi yanıltıcı, ticari oyunlar oynamaktadır. Örneğin 6 mm lensli bir ir kameraya 250 adet ir led takıp kameranın etiketinde aydınlatma mesafesi 250 metre yazarak bu kamerayı satmakya çalışmaktadır.
Konuyu bilmeyen tüketici bu kameranın geceleyin 250 metre mesafeyi göstereceğini düşünerek ( zannederek ) bu kamerayı satın almakta ve 25-30 metreden sonrasını göstermediğini görerek hayal kırıklığı yaşamaktadır.
Satın aldığı lkameranın 250 metreyi göstermediğini satıcıya söylediğinde maalesef aldığı cevap “bu kameranın aydınlatma mesafesi 250 metredir GECE GÖRÜŞ MESAFESİ 250M değildir” cevabı olmaktadır. yani göz göre göre müşteri kandırılmaktadır.
Gece görüşlü kamera alınırken AYDINLATMA MESAFESİ gibi saçma sapan özelliğe değil, KAMERANIN GECE GÖRÜŞ MESAFESİ dikkate alınmalıdır.
AI Automatic Iris – Otomatik İris Özelliği :
Otomatik lens üzerinde yer alan, güvenlik kamerasına gelen ışıktaki değişimleri optik metodla ayarlayarak dengeye getiren mekanik lens aksamıdır. Auto lens içerisinde ufak bir mikro motor ve kuvvetlendiricisi vardır. Ccd güvenlik kamerasından gelen bir geri besleme işareti ( feedback sinyali ) vasıtasıyla video işaretini seviyesini sabit bir değerde (1Vp-p) tutmaya çalışır. Lens üzerinde, tepe – peak ve ortalama – average olarak değişen ışık şartlarına göre kullanmak için iki manuel kontrol bulunur.
Oto iris lenste bulunan elektronik devre ve mikro motor diyaframı hareket ettirerek, diyafram açıklığını ışığın lense transferini kontrol amacıyla açar veya kapatır. Genellikle parlak güneş ışığından zayıf gün ışığına kadar tüm ışık seviyesi değişimlerinde kullanılabilir.
Oto iris lens kullanılınca AI özelliği on yapılmalıdır.
Gen lock – Harici senkronizasyon.
Cctv kamera sistemlerinde her kameraya, üzerinde senkronizasyon darbeleri taşınan ayrı bir koaksiyel kablo çekilir ve böylece her kameranın alanları (field) aynı anda üretmesi sağlanır. Sistemde switcher kullanıldığında ekrandaki kaymaların önüne geçilir ve multiplexer’larda update zamanı artar.
FPS Frame Per Second : 1 saniyede işlenen resim adedi. Ntsc sistemlerde 1 saniyede 30 kare (30 FPS) resim gösterilir. Pal sistemde saniyede 25 kare (25 FPS) resim gösterilir. Türkiyede Pal sistem kullanılmaktadır. 1 saniyede arka arkaya gösterieln 25 kare resmi insan gözü gerçek zamanlı gibi görür. Sinema ve televizyonlar böyle çalışır.
AGC Automatic gain control – Otomatik kazanç kontrolü.
Bir cctv güvenlik kamerasında video işaretinin seviyesini koruyan elektronik devre ve teknik anlamda bu devre fonksiyonun adıdır.
Agc otomatik kazanç kontrolu kamera video çıkış işareti seviyesini kararlı tutmak için düşük ışık seviyelerinde giriş sinyalini yükseltir, yüksek seviyede ise giriş sinyal seviyesini azlatır.
Video switcher – video anahtarlayıcı : Değişik kameraların monitörde izlenmesini sağlayan cihaz. Kameralar manuel veya otomatik olarak ekrana getirilebilir.
HDCP High Bandwidth Digital Content Protection : Film, müzik gibi yüksek çözünürlüklü sinyallerin DVI ve HDMI bağlantılar üzerinde yetkisiz kişilerce kopyalanmasını engellemek üzere geliştirilmiş bir şifreleme metodudur.
Digital signal – Sayısal sinyal : Mikro işlemcilerin kullanılması için sayısal forma sokulmuş analog işareti. İkili data bitlerinden oluşan video sinyalidir. 1 ve 0 lardan oluşur. Başladığı noktadan depolanacağı noktaya oradan da dijital veya analog gösterime dönüşeceği noktaya gider.
NTSC Television Standards Committee ; Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Televizyon Standartları Komitesinin televizyon sinyalleri için geliştirdiği standarttır. Başta ABD, Kanada olmak üzere dünyanın birçok yerinde kullanılan bir renk kodlama sistemidir. RCA ve NBC firmaları tarafından geliştirilen bu formatın daha sonraları birçok farklı versiyonu geliştirilmiştir. NTSC sistemlerinin ortak özelliği 525 yatay çizgi, 30 görüntü/saniye (60cps) olmasıdır.
True Day&Night nedir : Gerçek gece görüşü
Infrared gece görüş kameralarında İnfrared ledler (IR led) devrede iken İnfrared ( kızılötesi ) ışınlar, kamera görüş alanında yer alan cisim / objelere çarpar ve gri dönerler fakat görüntüde tam netlik oluşamaz.
ICR özelliği olan IR gece görüş kamerasında ise yansıyan ir ışınlar filtrelenir ve çok daha net görüntü alınması mümkün olur. Bu özelliğe True Day Night adı verilir
Aperture nedir Görüntü yakalama cihazına ulaşan ışık miktarını kontrol eden mercek açılışı
Lens Aperture, Lens Açıklığı : Lens, üzerine gelen ışığın küçük bir yüzdesini kameranın imaj sensörüne ulaştırır.
F1.0 lens %20,
F.1.4 lens %10
F2.0 lens ışığın %5′ ini imaj sensöre ulaştırır.
İmaj sensöre ulaşan ışık ne kadar fazlaysa o kadar kaliteli görüntü alınacaktır.
Coaksial cable – Koaksiyel kablo :
Çok az sinyal kaybı ile geniş menzilde frekans ( video ya da ses frekansı) taşıyabilen kaplamalı bir tür kablo
İris kontroluna göre cctv lensleri
Lensler iris kontrollerine göre dörde ayrılır :
- Sabit iris kamera lensler,
- Manuel iris cctv lensler
- Motorlu irisli zoom lensler
- Otomatik iris lensler (Video drive veya DC drive)
Visibile light: İnsan gözü tarafından görülebilen ışık dalga boyları

