RGB Video Sinyali
RGB : üç temel rengin baş harflerin türetilmiş teknik bir terimdir. Kırmızı (R) , mavi (B), yeşil (G)
Bu format çok uzun zamandır bilgisayar monitörlerinde kullanılmakta olan formattır ve temel olarak bir komponent video sinyalidir. RGB’de, renk bilgisi (C) üç temel renk olan kırmızı (R) , mavi (B) ve yeşil (G) ayrılarak taşınır. Senkronizasyon sinyali ise dördüncü bir kablodan ayrıca taşınır. Bazı durumlarda sync. Sinyali yeşil renk sinyali ile birleştirilerek taşınır. RGB’de parlaklık (Luma) sinyali renk sinyallerinin üzerine bindirilir.
Digital görüntü işleme nedir? Digital video işleme uygulamaları nerede kullanılır?
Yazar : admin Tarih : 4/09/09 • Kategori : GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Digital görüntü işleme nedir?
Görüntü işleme, sinyal girişinin bir görüntü ( fotoğraf veya bir video karesi ) çıkışın ise yine bir görüntü veya görüntüye ait karakteristikler olduğu bir sinyal işleme işlemidir.
Birçok görüntü işleme tekniği görüntüye iki boyutlu bir sinyal gibi davranır ve bu görüntü üzerine sinyal işleme tekniklerini uygularlar.

Görüntü işleme dijital görüntü işleme olarak anılsada optik ve analog görüntü işlemek de ayrıca mümkündür.

Genellikle Kullanılan İşlemler
Aşağıda görüntü işlemede kullanılan temel yöntemler sıralanmıştır.
- Geometrik dönüştürme : büyütme, azaltma ve döndürme gibi işlemler
- Renk düzeltme : parlaklaştırma, keskinlik ayarı, niceleme ve renk dönüştürme gibi
- Dijital karıştırma veya Optik karıştırma : İki veya daha fazla görüntüyü birleştirme
- Görüntü düzenleme : örneğin görüntünün kalitesini yükseltme
- Görüntü kaydı ( iki veya daha fazla görüntüyü hizalama ), farklılaştırma
- Görüntü bölümleme
- Sabit cisimleri tespit ederek 2 boyutlu nesne tanıma
- Enterpolasyon, demozaik
Digital video işleme uygulamaları
- Bilgisayar görüş sistemleri
- Yüz tanıma uygulamaları
- Özellik tanıma
- Trafik uyarı sistemleri
- Medikal görüntüleme sistemleri
- Mikroskobik görüntüleme sistemleri
- Yapısal görüntüleme sistemleri
- Uzak algılama sistemleri
Yorum yap
Mount : Cctv güvenlik kameralarında lens montajında bir endüstri standartıdır. C Mount lenslerde montaj yüzeyi ile sensör yüzeyi arası mesafe 17,526 mm dir. Cs Mount lenslerde ise montaj yüzeyi ile sensör yüzeyi arası mesafesi 12,497mm dir.
C-mount : 2/3 ve 1 lensler için standart montaj. Lensin arka yüzeyi ile odak uzaklığı arası 17.526 mm’dir. Bir C-mount lens, bir CS-mount kameraya 5 mm’lik adaptör ring eklenerek kullanılabilir.
CS-Mount : 2/3. 1/2 ve 1/3 CS-mount kameralar için dizayn edilmiş yeni nesil lensler. Lensin arka yüzeyi ile odak uzaklığı arası 12.5 mm’dir. CS-mount lensler C-mount kameralarla kullanılamazlar. Bu lensler C-mount lenslere göre daha kompakt ve ucuzdurlar.
PPPoE nedir?
Point to Point Protocol over Ethernet – Ethernet Üzerinden Noktadan Noktaya İletişim
Veri bağlama katmanı (Data Link Layer) protokollerinden birisi olan PPP üzerinden iki noktanın iletişim kurması mümkündür. Bu protokol sayesinde kullanıcı kontrolü, veri sıkıştırma ve şifreli iletişim mümkündür.
PPP protokolü oldukça fazla alanda kullanılmaktadır, telefon iletişimi, fiber optik kablo ortamı, radio iletişim ortamı, cep telefonları gibi ortamlarda kullanılır. Örneğin ADSL hatların yaygınlaşması öncesinde Türkiyede de İnternet Servis Sağlayıcıları (Internet Service Providers, ISP) tarafından sunulan telefon hattı üzerinden bağlantı (Dial up) için telefon bağlantısı sağlandıktan sonra modem üzerinde PPP protokolü yaygın olarak kullanılmaktaydı.
Günümüzde ise ADSL hatların üzerinde yaygın olarak PPPoE (Point to point protocol over Ethernet, Ethernet üzerinden Noktadan Noktaya iletişim) veya PPPoA ( Point to Point Protocol over ATM, ATM üzerinden Noktadan noktaya iletişim) bu protokolün birer örneğidir.
Ouad cihazı – Ekranda dörtlü gösterim : Quad kelimesinin anlamı dörtlü ,dörtleme demektir. 4 adet güvenlik kamerası görüntüsünü tek bir monitörde aynı anda göstermeye yarar. Quad cihazı kamera seçici cihazın sahip olduğu özelliklerin tümüne sahiptir. Kayıtsız kamera sistemi uygulamalarında tercih edilir.
Piyasada 4 kanal quad en çok kullanılan modeldir. Diğer quad modelleri;
- 8 kanal quad. 8 kameranın görüntüsünü tek ekranda gösterir. 8 kanal kullanıldığında görüntü realtime olmaz. 4 + 4 iki sayfa halinde canlı izleme yapılabilir
- 16 kanallı quad. 16 kanl kamera görüntüsünü tek monitörde gösterir. 16 kanal kullanılırsa görüntü birebir olmaz. 8 + 8 iki sayfa halinde canlı izleme yapılabilir
Kamera Seçici – Kamera Switcher : Switcher kelimesinin manası seçmek – değiştirmek demektir. Kamera seçici aşağıdaki fonksiyonlara sahipti
- Seçilen kameranın görüntüsünü ekranda sürekli gösterebilir
- Otomatik gösterime alınırsa ayarlanan süre araklılarıyla kamera görüntülerini birer bire ekranda gösterir.
Fiyatı oldukça ucuz olup, 4 kanal, 8 kanal, 12 kanal, 16 kanallı olan modelleri vardır.
Digital görüntü kayıt ve izleme sistemleri henüz yaygın değil ike kamera seçiciler çok kullanılırdı
Kamera ayakları – Kamera bracket : Güvenlik kameralarının duvara veya tavana montajında kullanılır. Plastik, aluminyum, demir malzemeden yapılanları vardır.
Kamera ayağı seçiminde 2 faktöre dikkat etmek gerekir ; estetik ve fonksiyonellik. Estetik kaygıların ağır bastığı uygulamalarda genellikle küçük boyutlu olan tipler seçilir. Ancak küçük boyuttaki kamera ayaklarında hareket, ayar kabiliyeti daha sınırlıdır. Kamera ayakları eskiden kalma alışkanlıkla hala kamera bracket olarak anılmaktadır.
Cctv Kamera Lensleri : Bir güvenlik kamerasında görüntünün resim algılayıcı üzerine odaklanmasını, sensör üzerine düşmesini sağlamak için kullanılan optik ürünlerdir.
Cctv lensi birlikte kullanılacağı kameraya, istenen bakış açısına ve çevre şartlarına göre seçilmelidir.
Lens formatları 1/3 inch, 1/2 inç, 2/3 inç yada 1 inch olabilir. Herhangi bir cctv lensinin bir kamerada kullanılabilmesi için lens formatının kameraya eşit veya büyük olması gerekir. Yani:
- 1/2 inch formatındaki bir lens, 1/2 inch ve 1/3 inç bir kamerada kullanılabilir, ama 1/3 inç formatındaki bir lens sadece 1/3 inç bir kamerada kullanılabilir.
- 1/32 inç formatında bir cctv lensi, 1/3 inch ve 1/4 inç formatta bir kamera ile birlikte kullanılabilir, ancak 1/4 inç formatında bir lens sadece 1/4 inç bir kamerada kullanılabilir.
* 1 inch lensler ve kameralar uzay çalışmaalrı, labaratuar uygulamalarında kullanılır. Günlük yaşamda bulunamaz.
* 1/2 inch lensler ve kameralar endüstriyel tip kameralarda kullanılır. Çok pahalıdırlar.
* Günlük yaşamda 1/3 lensler kullanılır. 1/3 lensler hem 1/3 kamerada hemde 1/4 kameralarda kullanıldıkları için 1/4 lensin üretimi pratikte yoktur.
Lensler bağlantı şekline göre C-MOUNT, CS-MOUNT şeklinde adlandırılırlar.
İr ledli gece görüş kameralarında bilindiği gibi kamera üzerinde bulunan ışık algılayıcı sensör ışık seviyesi belirli bir seviyenin altına düştüğünde ( hava kararınca – veya kapalı ortamda ışık sönünce ) infrared ledleri yakar.
ir ledlerden çıkan ışınlar çalışma mesafesi içinde bir cisme çarparak yansır ve kamera image sensöre gelir. Resim algılayı bu ışınları toplayarak resim sinyakline dönüştürür ve siyah beyaz olarak gece görüntüsü elde edilir.
Elde edilen gece görüntüsünün kalitesi bir kaç faktöre bağlıdır.
* resim algılayıcı kalitesi, hassasiyeti
* infrared led lamba gücüne, yansıyan ışığın miktarına
* lens büyüklüğüne ( 3,6mm lens geniş açıyla yakına 10m….16mm dar açı ile uzağa 30-40m…..105mm lens çok dar açıyla çok uzağa 100m. gibi)
* ışığı yansıtan cismin özelliğine ( toprak ışığı emer iyi yansıtmaz, beton ve metal mazlemeler iyi yansıtır. İnsan ve hayvanların yansıtma özelliği orta seviyelerdedir.
Yukarıdaki kriterler göz önüne alınarak gece görüşlü ir kamera seçimi yapılmalıdır.
Maalesef Dünya’da pek çok firma müşteriyi yanıltıcı, ticari oyunlar oynamaktadır. Örneğin 6 mm lensli bir ir kameraya 250 adet ir led takıp kameranın etiketinde aydınlatma mesafesi 250 metre yazarak bu kamerayı satmakya çalışmaktadır.
Konuyu bilmeyen tüketici bu kameranın geceleyin 250 metre mesafeyi göstereceğini düşünerek ( zannederek ) bu kamerayı satın almakta ve 25-30 metreden sonrasını göstermediğini görerek hayal kırıklığı yaşamaktadır.
Satın aldığı lkameranın 250 metreyi göstermediğini satıcıya söylediğinde maalesef aldığı cevap “bu kameranın aydınlatma mesafesi 250 metredir GECE GÖRÜŞ MESAFESİ 250M değildir” cevabı olmaktadır. yani göz göre göre müşteri kandırılmaktadır.
Gece görüşlü kamera alınırken AYDINLATMA MESAFESİ gibi saçma sapan özelliğe değil, KAMERANIN GECE GÖRÜŞ MESAFESİ dikkate alınmalıdır.
SDNR Super Digital Noise Reduction – dijital gürültü azaltma fonksiyonu :
Bazı çok gelişmiş güvenlik kameralarında bulunan dijital gürültü azaltma fonksiyonu ismidir. Bu fonksiyon sayesinde çok daha net, derinlikli görüntü alınırken, DVR kayıt süresi % 30′a kadar geliştirmeye yardımcı olur.
AGC Automatic gain control – Otomatik kazanç kontrolü.
Bir cctv güvenlik kamerasında video işaretinin seviyesini koruyan elektronik devre ve teknik anlamda bu devre fonksiyonun adıdır.
Agc otomatik kazanç kontrolu kamera video çıkış işareti seviyesini kararlı tutmak için düşük ışık seviyelerinde giriş sinyalini yükseltir, yüksek seviyede ise giriş sinyal seviyesini azlatır.
VD Video Drive : Güvenlik kamerasında kameradan referans olarak gelen video sinyaline göre İrisin kontrol edildiği lens otomatik iris lens çeşitleridir.
Line Locked nedir?
Cctv güvenlik kameranın senkronizasyon darbelerinin AC besleme gerilimine kilitlenmesi işlemine verilen isimdir.
Noise Nedir
Orijinal video sinyalini bozan ve görüntü kalitesininin bozulmasına da yol açabilen, istenmeyen sinyaller
İp nedir? Internet Protocol – İnternet Protokol :
Her bilgisayarın (veya internet bağlantısının) kendisini tanımlayan ve sadece o bilgisayara ( internet çıkışına) ait, özel bir teknikle oluşturulmuş xxx.xxx.xxx.xxx şeklinde bir koddur.
İris : Bir cctv güvenlik kamerasında görüntü algılayıcısı ( image sensor , imaj sensörü ) üzerine düşen ışık miktarını ayarlamaya yarayan mekanizma. Kamera lensinden geçen ışık miktarını ayarlayan mekanik aparat.
Frame – çerçeve – Resim karesi ; Bir resim karesidir. Bir CCD chip NTSC standartında saniyede 30 kare resim üretir, PAL standartta 25 kare resim üretir. Bir frame iki ayrı alanın karşımından oluşup NTSC’de 525 line,PAL’da 625 line dan ibarettir.
Telemetry – Telemetri – uzaktan ölçüm – tele ölçüm
Telemetri, kablosuz ya da sabit bir ağ aracılığıyla cihazların uzaktan izlenebilmesi ya da kontrol edilebilmesidir.
Telemetri, cihazlarla yerinde temasa gerek kalmadan uzaktan iletişim kurabilmeyi sağlar. Telemetri sayesinde kablosuz ağlar ya da radyoleri üzerinde cihazlara birtakım komutlar göndermek, cihazın durumu hakkında merkeze bilgi iletmek, cihazla merkez arasında bilgi alışverişinde bulunmak mümkündür.
Örneğin, bir otomobil yarışı sırasında, telemetri sayesinde aracın durumuyla ilgili bazı bilgiler yarış anında merkeze gönderilebilir; böylece aracın yarışa devam edebilmesi için yapılması gerekenlerin bir kısmı araç pit stop’a girmeden öğrenilmiş olur.
Cctv sistemleri telemetri ise ; kullanılan ekipmanların kontrol edilmesi için gerekli olan işaretlerin yollandığı sisteme verieln isimdir.
CCTV sistemlerinde pan, tilt, zoom, ışıkları açma/kapama, preset pozisyonlarına gitme vs. gibi fonksiyonlarının kontrol edilmesi. Kumanda noktasında verici (transmitter) bulunur, uzaktaki noktada ise alıcı (receiver) bulunur. İşaretler twisted pair ( 2 damar ) kablo ile veya işaretlerini de taşıyan koaksiyel kablo ile iletilebilir
OSD Nedir : On Screen Display
Bazı ileri özelliklere sahip gelişmiş güvenlik kameralarında bulunan, anahtar veya butonlar vasıtasıyla yapılabilecek tüm kamera ayarlarının ekran üzerinde de yapılabilmesini sağlayan özelliğe verilen isim.
Benzer makaleler:
Dwell Time – Görüntüleme zamanı
Bir değiştirme anahtarının bir kameradan ötekine geçmeden önce o kamerayı görüntülediği süre. Genellikle değişken bir ayarlamadır
TVL Tvline – Tv satır sayısı
Video cihazının çözünürlük birimidir. 380 TVL orta düzey çözünürlük kabul edilirken; 480 TVL ve üzerindeki değerler iseyüksek çözünürlük olarak kabul edilir.
Kamera çözünürlüğü TVL olarak anılır. Yatay Televizyon satır sayısı anlamına gelir. Her bir TV satırı siyahtan beyaza geçişi temsil eder. TV satır sayısı / taramas sayısı arttıkça çözünürlük doğru orantılı olarak artar, yüksek çözünürlüklü kamera fiyatı doğal olarak daha pahalıdır. Günümüzde 350 TVL, 380 TVL, 420 TVL, 450 TVL, 480 TVL, 520 TVL, 540 TVL, 550 TVL ve 600 TVL (sadece siyah beyaz kamerada) tv satır taramasına sahip kameralar üretilmektedir.
350 ve 380 TVL güvenlik kameraları ilk üretilen modellerde sık kullanılmıştı. Günümüzde en ucuz güvenlik kameraları sınıfındadır.
420 ve 450 TVL güvenlik kameraları günümüzde sivil amaçlar için üretilen ve yaygın olarak en çok kullanılan modellerdir. En iyi fiyat / performans oranına sahip gruptur.
480 TVL güvenlik kameraları standart grup ile yüksek çözünürlüklü grup arasında uygun fiyat / yüksek çözünürlük hedefini yakalamaya çalışan bir ara sınıftır. Yüksek çözünürlüklü sivil uygulamalar için tercih edilir.
520 TVL ve üzeri satır taramasına sahip güvenlik kameraları en pahalı kameralardır. Yüz tanıma, plaka okuma vb. çok hassas uygulamlar için tercih edilir.

