Ccd kamera ile Cmos kamera farkı?
Not : Bu makale müşterilerimizden gelen aşağıdaki soruların açıklanması amacıyla hazırlanmıştır:
– Cmos Kamera nedir?
– Cmos kameralar nerelerde kullanılır?
– Cmos kameranın avantajı nedir?
– cmos kameraların dezavantajları nelerdir?
– CCD kamera ile Cmos kameranın farkı nedir?
– Neden en ucuz kamera cmos kameradır?
– CCD nedir? Cmos nedir? Hangisi iyidir?
– Cmos kamera nasıl anlaşılır?
Bilindiği gibi bir kamera aşağıdaki parçalardan oluşur.
1. Görüntüyü algılamaya yarayan image sensör ve yardımcı malzemeleri
2. Görüntüyü işleyen sayısal işlemci. DSP – Digital signal Processor
3. Besleme ve bağlantı elemanlarını bulunduran elektronik kısım
4. Kamera kasası / kutusu
Burada en önemli bileşen image sensör / resim algılayıcı ve sayısal resim işleyicidir. Bu iki bileşen kameranın karakterini ortaya çıkarır.
İmage sensörler Dünya’da genel olarak 2 türde üretilir.
– CCD image sensör – işlemcisi.
– Cmos image sensör ve işlemcisi.
Image sensörler dünyada sadece önde gelen birkaç firma tarafından üretilmektedir. Güvenlik kamerası üreticileri bu ihtiyacına, tasarımına uygun resim sensörü ve işlemciyi satın alıp, kendi kamerasını üretir.
CCD image sensör üreten belli başlı firmalar:
Sony image sensör ve işlemcileri : Gerçek doğal renk vermeleriyle ünlüdür.
Sharp image sensörü ve işlemcisi : fiyatı uygundur, aydınlık ortamlarda çok başarılıdır.
Samsung, Panasonic, LG, Mintron diğer chip üreticileridir.
CMOS resim algılayıcı fiyatı oldukça düşüktür, fotoğraf makinası, cep telefonu kamerası, webcam gibi kısa süreli kullanımlar için ekonomik bir çözüm olarak geliştirilmiştir. CMOS image sensör ve cmos işlemci kullanılarak üretilmiş cmos kameralar, 24 saat enerji altında çalışmaları için üretilmemiştir.
Pek çok cahil Afrika ülkesinde ve Türkiye gibi bazı ülkelerde CMOS KAMERALAR güvenlik kamerası olarak satılmakta ve satın alınmaktadır. Burada bilerek bu kamerayı satın alanlara elbette birşey denilemez. Para onların parası. CMOS kamera alır, birkaç ay sonra yanar, yenisini alır…..Biz CMOS kamerayı, Gerçek ccd kamera diye satan / satmaya uğraşan bilinçsiz / kötü niyetli kamera satıcısı – satıcıları ile mücadele ediyoruz. Piyasada bazı kişiler tarafından bu kameraların, cmos kameraların güvenlik kamerası olarak satılmaya çalışıldığını görüyoruz.
CMOS kamera ile CCD kamera arasındaki farkı sadece uzman bir kişi anlayabilir. Hatta ışık miktarının iyi olduğu ortamlarda CMOS kamera görüntüsü CCD güvenlik kamerası görüntüsünden daha CANLI – PARLAK olabilir ve durum iyi bir şey sanılabilir. Ancak CMOS kamera ısındıkça kameranın görüntü kalitesi düşer, CCD kameralarda ise kamera ısındıkça görüntü kalitesi artar.
CMOS kameralar, üretiminden itibaren garantisiz satılır. Uzakdoğuda CMOS kameralar kilo ile satılmaktadır. İşin üzücü tarafı, bazı kötü niyetli satıcılar CMOS kameraya 2 yıl garanti verdiğini iddia ederek satış yapmaktadır. Buna inanan müşteri, 3 – 4 ay içinde kamerası arızalanıp, satıcıya başvurduğunda, arıza sebebi olarak enerji problemi, bunun da garanti kapsam dışı olduğu yanıtını alırlar. Karşılaştığımız tüm CMOS kamera kullanıcıları, olayın maddi boyutundan çok aldatılma duygusundan etkilendiklerini söylemektedir. Çok düşük fiyatla satılan, iyi aydınlatılan bir ortamda güzel bir görüntü verip, düşük ışık şiddetindeki bir ortamdaki görüntüsü çok bozuk olan bir kamera büyük ihtimalle CMOS kameradır ve 3 – 5 ay içinde çöpe atacağınıza emin olabilirsiniz.